Video Prodüksiyon Hangi Aşamalardan Oluşur?
Video prodüksiyon, profesyonel video yapım sürecinin bütününü ifade eder. Prodüksiyon “Yapım” anlamına gelen bir kelimedir.
Tüm profesyonel videolar fikir aşamasından yayınlanmaya kadar geçen sürede video prodüksiyon aşamaları geçirir. Bu aşamalardan geçerek hazır hale gelir. Bir videonun tamamlanması için 3 aşamadan geçmesi gerekir.
Yapım öncesi süreç pre-prodüksiyon, yapım aşaması prodüksiyon ve düksiyon, yapım aşaması prodüksiyon ve yapım sonrası tüm düzenlemeleri içeren adım post prodüksiyon aşamasıdır.
Bu üç aşamayı profesyonel bir şekilde titizlikle tamamlayan videolar yayınlanma aşamasına gelir. Unimate Media etkili, sonuç odaklı ve kaliteli videolar elde etmeniz için profesyonel video prodüksiyon hizmeti ile yanınızdadır.
Her Proje İçin Aynı Aşamalar Kullanılır Mı?
Video düzenleme konusunda profesyonel hareket etmek istiyorsanız her projenizde video prodüksiyon aşamaları kullanılır. Bir videonun fikir olarak ortaya çıktığı andan itibaren ön planlamalar, çekim süreci ve yayın platformuna özel hazır hale gelmesi için yapılan düzenlemeler her projede geçerlidir.
Projenin yapısına göre 3 aşama içeriğinde birtakım değişiklikler olabilir. Bu süreçte kendiniz bir video düzenleme işi yapıyor olsanız da profesyonel anlamda olmasa da bu üç aşamayı kullanarak videonuzu yayınlarsınız.
Unimate Media sizlere her zaman profesyonel video prodüksiyon hizmeti veriyor.
Farklı Aşamalarda Hangi Uzmanlıklar ve Ekipmanlar Kullanılır?
Video prodüksiyon aşamaları boyunca farklı uzmanlıklar devreye girer. Aynı zamanda bu düzenlemeler için belirli ekipmanlar kullanılır.
Video prodüksiyon ekipmanları şu şekildedir;
Kamera: Video çekimi için yüksek görüntü kalitesi, iyi düşük ışık performansı ve 4K çekim yapma özelliği bulunan kameralara ihtiyaç vardır.
Drone: Dış çekimler yapacaksanız videonuzu kaliteli hale getirmede ve çekim sürecini kolaylaştırmada drone mutlaka olmalıdır.
Lens: Farklı çekim senaryolarını hayata geçirebilmek için farklı özelliklere sahip lensler kullanılır.
Tripod: Dengeli çekim yapmak ve kameraların yumuşak hareketlerini sağlamak için kullanılırlar. Uzun süren çekimlerde ve yavaş hareket gerektiren çekimlerde kamerayı sağlam tripodlarla destekleyebilirsiniz.
Aydınlatma Ekipmanları: Kaliteli video çekimi için stüdyo ışıkları, LED panel ve taşınabilir aydınlatma ekipmanları gerekir. Profesyonel bir his ortaya çıkması için ışık sehpaları, ışığın yumuşatılabilmesi için softbox, difüzör gibi ekipmanlara ihtiyaç var.
Ses Ekipmanları: Videonuzda ses kalitesi de çok önemlidir. Ses kalitesini sağlamak için mikrofon, ses kaydedici, bom direği gibi ekipmanlar gerekir. Yüksek kalitede ses için mikrofon profesyonel olmalıdır. Sesi kamera dışında yakalamayı ses kaydedici ile sağlayabilirsiniz. Mikrofonun tutulması ve kullanım gürültüsünü minimum seviyeye çekmek için bom direği ve yaka mikrofonu kullanmalısınız.
Video prodüksiyon sürecinde monitör, dengeleyici ve dengeleme halkaları gibi ekipmanlarda kullanabilirsiniz.
Video prodüksiyon sürecinde ihtiyaç duyulan uzmanlıklar şöyledir;
Kameraman: Videonun çekimi için profesyonel bir kameramana ihtiyaç vardır.
Metin Yazarı: Video hikayesinin ve metinlerin oluşturulması için bir metin yazarı ile çalışmalısınız.
Grafik Tasarım Uzmanı: Videonuzun gerekli grafiklerini ayarlanması için deneyimli bir grafik tasarım uzmanı ile çalışmalısınız.
Prodüksiyon Uzmanı: Tüm prodüksiyon sürecini yönetmesi için deneyimli bir prodüksiyon uzmanı gereklidir.
Marka Danışmanı: Video boyunca markanızın öne çıkmasını ve projenin kurumsal düzlemde kalmasını sağlamak için marka danışmanı gereklidir.
Sanat Yönetmeni ve Görüntü Yönetmeni: Başarılı video çekimleri ve prodüksiyon için sanat yönetmeni ve görüntü yönetmeni de görev alabilir.
Makyaj ve Kostüm Sanatçısı: Videoda kişiler yer alıyorsa mutlaka profesyonel makyaj ve kostüm sanatçısı gerekir.
Işık Şefi ve Yardımcı Personeller: Işık planını düzenleme ve uygulamada ışık şefi görev alır. Aynı zamanda diğer yardımcı personellere de ihtiyaç var.
Unimate Media video çekimi konusunda ihtiyaç duyduğunuz tüm profesyonel kadroyu barındırır ve size kaliteli projeler üretir.
Başarılı Bir Video Prodüksiyonu İçin Hangi Faktörler Önemlidir?
Video prodüksiyon maliyetleri yüksek olsa da başarılı bir video prodüksiyon için bazı faktörlerin olması gerekir.
Bir video prodüksiyon sürecinin başarılı olmasını sağlayacak özellikler şöyledir;
- Kaliteli ekipmanlar videonun kaliteli olmasında ana etmenlerden biridir.
- Video prodüksiyon konusunda deneyimli bir ekip olmalıdır.
- Videoyu kaliteli hale getirecek bir hikaye olmalıdır.
- Video prodüksiyon aşamaları doğru ve profesyonel bir şekilde yürütülmelidir.
- Sektörünüzün genel yapısına uygun ve hedef kitlenizi iyi tanıyan bir ekiple çalışmalısınız.
- Video prodüksiyon için yeterli bütçeniz olmalıdır.
Başarılı video prodüksiyon projeleri istiyorsanız Unimate Media ile her zaman çalışabilirsiniz.
Ön Yapım (Pre-Production) Aşaması
Ön yapım aşaması prodüksiyon sürecinin planlama ve fikir geliştirme aşamasıdır. Bu aşamada video çekimi öncesi tüm planlamaları yapılır. Bu süreçte yüz yüze görüşme ve iletişim süreci önemlidir. Görüşmeden sonra tüm beklenti ve planlama yapılır. Ardından beklentiler özelinde süre ve bütçe belirlenir. Ekipmanlar ve görev alacak uzmanlar belirlenir. Bu aşamada planlama doğru yapılırsa video çekim süreci kusursuz işleyebilir ve video yayına girdikten sonra başarılı olabilir.
Fikir Geliştirme ve Planlama Aşamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Video ön yapım aşamasında fikir geliştirme ve planlama sürecinde dikkat edilmesi gerekenler şöyledir;
- Videonun amacı doğru şekilde ifade edilmelidir ve hedef kitle belirlenmelidir.
- İmkanlar belirlenmeli ve gerçekçi planlamalar yapılmalıdır.
- Fikir geliştirme sürecinde gerekli tüm uzmanlar görev almalıdır.
- Başarılı bir hikaye oluşturmak çok önemlidir.
- Zaman çizelgesi oluşturulmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
- Senaryo yazımı gerçekleştirilmeli ve görsel hikaye anlatımı tamamlanmalıdır.
- Çekim yapılacak mekanlar belirlenmelidir.
- Doğru ekip oluşturulmalı ve çekim sürecinde kullanılacak tüm ekipmanlar belirlenerek tedarik edilmelidir.
- Sektör dinamikleri, marka yapısı, kurumsal özellikler ve video hedefleri de dikkate alınmalıdır.
Senaryo Nasıl Yazılır ve Görsel Hikaye Anlatımı Nedir?
Senaryo yazımı süreci video öncesi çok önemli bir adımdır. Senaryo yazımı için ilk olarak benzer senaryoları okumalı ve bu alanda mutlaka deneyimli bir uzman ile çalışmalısınız.
Senaryo yazımı için şu aşamalar izlenebilir;
- Senaryo yazma takvimi oluşturularak bu takvime göre hareket edilmelidir.
- Planlanan video uzunluğuna ve hedef kitlenin durumuna göre ortalama senaryo uzunluğu belirlenmelidir.
- Senaryodaki hikaye öncelikle ana hatları ile kaleme alınmalıdır.
- Yazılan hikaye belirli bölümlere ayrılmalıdır.
- Hedef kitlenizin, ürün ve hizmetlerinizin ve hedeflerinizin dikkate alınması ile etkileyici bir senaryo oluşturun.
- Diyalog ve marka hikayesinin doğru şekilde verildiğinden emin olun.
- Diğer ekip üyelerinden fikir alın ve son düzenlemeleri yapın.
Videolarda görsel hikaye anlatımı çok önemlidir. Görsel hikaye anlatımı, videoda öne çıkarılacak hikaye ve izleyicilerde ilgi uyanmasını sağlayacak bir içerik oluşturmaktır.
Yapım (Production) Aşaması
Post yapım aşaması bir video prodüksiyon sürecinin en önemli aşamasıdır. Bu aşamada ön hazırlıklar tamamlanır ve artık takvim işlemeye başlar. Video için gerekli çekimler belirlenen tarihlerde yapılır. Bu süreçte çok fazla sayıda çekim yapılmalıdır. Bu sayede en iyi içerikler ortaya çıkabilir. Çekim sürecinde görsel ile birlikte gerekli olan ses kayıtları da ortaya çıkar. Son aşamaya girebilecek kalitede bir çekim süreci önemlidir. Bu aşamada profesyonel bir ekip ve kaliteli ekipmanlar önemlidir.
Video Çekimleri Nasıl Yapılır?
Çekimler karar verilen mekanda belirlenen tarih ve saatte yapılır. Öncelikle gerekli ekipmanlar hazırlanır ve yerleştirilir. Daha sonra ses ve ışık konusunda gerekli düzenlemeler yapılır. Çekimde kullanılacak ürünler veya görev alacak oyuncular hazır hale getirilir. Daha sonra planlanan şekilde senaryoya uygun çekim yapılır. Çekim yapılırken en önemli durumlardan biri en doğru içeriği elde etmek için bir bölümün çok sayıda çekilmesi ve kayıt edilmesidir.
Işıklandırma ve Ses Kaydı Neyi İçerir?
Video prodüksiyon aşamasında ışıklandırma ve ses kaydı çok önemlidir. Işıklandırma LED ekipmanlar ve ışıklandırma ekipmanları ile sağlanır. Işıklandırma kaliteli görüntü elde etmek, videoyu profesyonel hale getirmek için doğru açılardan mesajı en etkili şekilde vermek için kullanılır. Stüdyoda ve dış mekânda farklı ışıklandırma teknikleri uygulanır.
Ses kaydı da videoda yer alacak içeriklerde gerekli seslerin kaydedilmesidir. Videoda gerekli olan ve video aşamasında elde edilebilecek sesler seslendirme ekipmanları ile sağlanır. Bu aşamada kaliteli ses elde etmek için doğru mikrofon ve ekipman kullanılır.
Son Yapım (Post-Production) Aşaması
Son yapım aşaması, videonun son halini alması ve profesyonel hale getirilmesi için verilen işlendiği bölümdür. Bu bölümde videonun montajı yapılır ve kırpma ve genel birleştirme işlemleri hayata geçirilir. Ek olarak gerekli efektler verilir ve ses kayıtları, arka plan müziği eklemeleri yapılır. Böylece video paylaşım için hazır hale getirilir.
Ham Görüntüler Nasıl Düzenlenir ve Montajlanır?
Video prodüksiyonda önemli iş süreçlerinden biri çekim sürecinde elde edilen ham görüntülerin düzenlenmesi ve montajlanmasıdır. Bu bölümde ilk olarak konsept, ham görüntüler ve görsel stoklar bir arada düzenlemeye girer.
Çekilen tüm videolardan en iyileri seçilir. Daha sonra konsept ve senaryoya uygun halde parçalar birleştirilir ve video haline getirilir.
Ham görüntülerin montajlanması aşamasında kurgu, ses ve müzik eklemesi gibi işlemler de yapılır. Bu süreçte montajda görüntüler kırpılır ve doğru şekilde bir araya getirilir. Aynı zamanda sesler görüntülerle uyumlu şekilde ayarlanır. Ses ve görüntü birlikteliği sonrası render alınması söz konusudur. Ham görüntüler montaj uzmanı tarafından profesyonel düzenleme araçları ile montajlanır ve düzenlenir.
Renk Düzeltme ve Görsel Efektler Nedir?
Video prodüksiyonda efekt yapımı da çok önemlidir. Tüm planlamalar ve çalışmalar sonrası yapılan düzenleme ile birlikte en etkili videoyu oluşturmanızı sağlayacak efektler belirlenir. Düzenleme aracının kalitesine ve profesyonelliğe göre doğru efektler eklenir. Doğru efektler ile video etkili ve kaliteli hale getirilir.
Video prodüksiyonda renk düzeltme işlemi de yapılır. Bu işlemde çekim sırasında görüntülerin daha kaliteli olması ve videonun daha profesyonel olması için arka plan, ürün ve çeşitli alanların renk uyumu sağlanır. Bu aşamada renk düzenlenir. Amaç en doğal, kaliteli ve başarılı videoyu ortaya çıkarmaktır.
Video prodüksiyon aşamaları konusunda profesyonel destek almak istiyorsanız hemen Unimate Media ile iletişime geçebilirsiniz.