Ekim 25, 2024 admin

GA4 Nedir? SEO’ya Etkileri Nelerdir?

GA4 Nedir SEO Etkileri Nelerdir?

GA4, web sitenizin performansı konusunda yapay zeka destekli analiz ve içgörü elde etmenizi sağlayan ve gizliliğe büyük önem veren Google’ın geliştirdiği bir araçtır. Bu araç makine öğrenimi ile çalışır ve yapay zeka destekli olarak önemli içgörüler geliştirir.

Google Analytics 4 mobil uygulama ve web verilerini tek bir mülkte takip etmenizi sağlar.  Veri gizliliği konusunda büyük avantajlara sahiptir. Bir kullanıcı çerezi kabul etmezse veya gizli sekmeden giriş yaparsa süreci buna uygun yürütür. Google Analytics 4 ile SEO optimizasyonu konusunda değerli veriler elde edebilirsiniz.

SEO çalışmalarınızı yürütme, optimize etme ve takip etme sürecinde GA4 size değerli veriler sağlar. GA4 SEO performansı konusunda kullanıcı, edinme gibi birçok başlıkta verileri takip etmenizi sağlayan bir araçtır.

SEO Performansı İçin GA4 Kullanmanın Avantajları

SEO için GA4 kullanımı her geçen gün yaygınlaşıyor. Özellikle e-ticaret tabanlı web siteleri için mutlaka kullanılmalıdır. Web sitenizi ve mobil uygulamanızı ziyaret eden kullanıcıların davranışlarını analiz edebilirsiniz.

Google Analytics 4 ile SEO performansı yükseltme yöntemleri konusunda gerekli bilgileri edinebilirsiniz. Aynı zamanda mobil uygulama ve web sitenizi doğru şekilde optimize edebilirsiniz.

Web sitenizdeki sayfa görüntülemesi, tıklama ve form gönderme gibi eylemleri ve etkileşimleri izleyebilirsiniz. Aynı zamanda size gerçek zamanlı veri analizi sağlar. Kullanıcıların anlık etkileşimini izleyebilirsiniz. Kampanya sonuçlarını hemen takip ederek stratejinizi optimize edebilirsiniz.

Kullanıcı dostu arayüzü ile anlık, özelleştirilebilir rapor ve segmentler oluşturabilirsiniz. Kullanıcı davranışları için anlık ve derin analizler yapabilirsiniz. Makine öğrenimi algoritmaları desteği ile gelecekteki kullanıcı davranışlarını analiz ederek pazarlama stratejinizi belirleyebilirsiniz. GA4 organik trafik analizi ile kitlenizi izlemeyi sağlar.

GA4’de Hedeflerin Tanımlanması ve İzlenmesi

GA4 ile hedef tanımlama işlemini yaparak kitlenizi belirleyebilir ve kolayca istediğiniz kitleyi takip etmeye başlayabilirsiniz.

GA4 üzerinden hedef kitlenizi tanımlamak için şu adımları izlemeniz gerekiyor;

  • İlk olarak Google Analytics paneline giriş yapın.
  • Daha sonra hedef kitle yönetim panelinize giriş yapın.
  • “Yeni Hedef Kitle Oluştur” butonuna basın. 
  • Hedef kitlenizin ismini ve tanımını girin.
  • Hedef kitlenizin koşullarını tanımlama işlemini bitirin.
  • Kitle boyutu ve örneklemek kontrollerini gerçekleştirin.
  • Kitle üyeliği sürelerini bildirin.
  • Hedef kitleyi bağlantılı uygulama ve platformlara aktarmayı unutmayın.
  • Hedef kitlenizi kaydedin ve yayınlayın.
  • Daha sonra hedef kitlenizin performansını takip edebilirsiniz.

Hedef kitlenizi tanımladıktan sonra GA4 organik trafik analizi her zaman yapabilir ve stratejilerinizi optimize edebilirsiniz.

GA4’de Organik Trafik Verilerinin Analizi

GA4 organik trafik analizi kendi mülkünüzde bulunan açılış sayfaları ile ilgili Google Search Console ve Analytics metriklerini bir arada incelemenizi sağlayan ayrıntılı bir rapor elde etmenizi sağlar.  Web sitenize gelen trafik kaynakları ve diğer verileri ülke ve cihaz türü özelinde takip edebilirsiniz.

GA4’te organik trafik verilerinin analizi 16 ay boyunca yapılabilir. Çünkü Search Console trafik verilerini 16 ay saklamaktadır. Toplanan veriler 48 saat sonra Google Search Console tarafından Analytics ile paylaşılır. Bu süre sonunda organik trafik ölçümü iki tarafta da yapılabilir.

Organik trafik analizi yaparken organik Google arama tıklama sayısı, organik Google arama gösterimleri, organik Google arama tıklama oranı, organik Google ortalama arama konumu, kullanıcı, etkileşim sağlanan oturum sayısı, etkileşim oranı ve ortalama etkileşim süresi, etkinlik sayısı ve reklam geliri metriklerini takip edebilirsiniz.

SEO Performansını İzlemek İçin GA4’de Özel Raporlar Oluşturma

Web sitenizin SEO performansını izlemek için en etkili, ücretsiz ve nitelikli araçların başında Google Analytics geliyor. Özellikle yapay zeka destekli analizler yapmanızı sağlayan GA4 SEO performansı için özel raporlar oluşturmanızı sağlıyor. Bu araç üzerinden web sitesi hızı SEO etkisi ve diğer SEO kriterlerine göre incelemeler yapabilirsiniz.

GA4 özel raporlar oluşturma sürecinde farklı rapor türlerini kullanabilirsiniz. Anlık etkinlikleri takip etmek için anlık raporları gerçek zamanlı raporlar bölümünden oluşturabilirsiniz. Etkinlikleri anlık takip etmek, gerçek zamanlı sorun giderme işlemini yapmak için Debugview aracını kullanabilirsiniz.

Pazarlama çalışmalarınız hakkında veri toplamak için reklam raporları bölümünde inceleme yapabilirsiniz. Detaylı SEO ve kullanıcı analizi için önemli etkinlikler metriğini kullanarak kapsamın ve spesifik raporlar oluşturabilirsiniz.

Anahtar kelime performansı ve oturum analizi, organik trafik ve diğer trafik kaynakları gibi birçok konuda GA4 ile özel raporlar oluşturabilirsiniz.

GA4 ile SEO raporu nasıl oluşturulur?

GA4’de Kullanıcı Davranışlarını Analiz Etme ve SEO’ya Uyumlu Stratejiler Geliştirme

GA4 kullanıcı davranışları analizi ile hedef kitlenizin davranışlarını anlamanızı ve SEO’yla uyumlu daha güçlü stratejiler geliştirmenizi sağlar. Kullanıcıların web sitenize geldikleri anahtar kelimeler, oturum süresi, vakit geçirdikleri sayfalar gibi birçok oturum bilgisini inceleyerek kullanıcı davranışlarını analiz edebilirsiniz.

Öncelikle sayfa içi analiz yapmanız doğru olacaktır.  Çünkü sayfa içinde kullanıcı davranışları SEO ölçümü açısından değerli veriler bulunur. Web sitenizdeki seçtiğiniz tarih aralığında kullanıcıların davranışlarını inceleyebilirsiniz. Sayfada en çok tıklanan alan, cihaz türü, işletim sistemi, giriş zamanı gibi birçok veri bu yolla takip edilebilir.

Belirli hedefleri kullanıcıların yapma sıklığı ve oranı gibi verileri de GA4 ile analiz edebilirsiniz. Kullanıcı davranışlarını derinlemesine incelemek için Analytics panelinizde kullanıcı davranış analizlerine düzenli olarak göz atmalısınız.

GA4’de Web Sitesi Hızı ve Kullanıcı Deneyimi Ölçümleri

GA4 henüz web sitenizin hızı, sayfa zamanlaması veya ortalama yükleme süresi gibi verileri barındırmıyor. Ancak GA4 üzerinden Google Etiket Yöneticisi ile yükleme süreleri hakkında inceleme yapabilir ve detaylı raporlar oluşturabilirsiniz. Bu sayede web sitesi hız optimizasyonu yapabilirsiniz. 

Web sitesi hızını Google Pagespeed Insights üzerinden takip edebilirsiniz. Bunun dışında kullanıcı deneyimini ölçümleyerek kullanıcıların web sayfalarınızda kalma süresine göz atabilirsiniz. Web sitesi hızı ve kullanıcı deneyimi ölçümü yapay zeka ve makine öğrenimi sayesinde geleceğe yönelik değerli öngörüler elde etmenizi sağlar.  

SEO Stratejinizi Optimize Etmek İçin GA4 Segmentasyon Özellikleri

GA4 segmentasyon özellikleri hedef kitlenizi oluşturma ve SEO performansınızı buna göre belirleyeceğiniz stratejiler oluşturma konusunda size destek olur.

GA4 kitle oluşturucuyu kullanarak Google Ads hesabınızda GA kitleleri oluşturabilirsiniz. Hesap sahibi, yönetici ve kullanıcılar özel kitle oluşturabilir ve reklamları da kişiselleştirebilirler.

GA4’te kitleniz için boyut, metrik ve etkinlik verilerine göre segmentasyon yapabilirsiniz. Bu sayede oluşturduğunuz kitledeki koşulları sağlayan kullanıcıların verileri bu kitle içinde takip edilmektedir.  Kitlenin kapsamını belirleyebilir, statik ve dinamik değerlendirmeler yapabilir, zaman aralığı olan metrikler kullanabilir ve adım sıralarını belirleyebilirsiniz.

Bu işlemi yaptıktan sonra segmentasyon özelliklerine göre farklı SEO stratejileri geliştirebilir ve spesifik SEO çalışmaları ile web sitenizin performansını arttırabilirsiniz. GA4 raporları ile SEO takibi her zaman size kazandırır.

GA4’de Dönüşüm Oranlarını ve SEO’ya Etkilerini İzleme

GA4 dönüşüm oranları izleme konusunda sizlere birçok kolaylık sağlayan bir araçtır. GA4 üzerinden farklı dönüşüm oranlarını izleyebilirsiniz. Dönüşüm oranı raporu size birçok konuda fikir ve değerlendirme şansı sağlar.

Etkinlikleri ölçmek için öncelikle bir etkinlik oluşturmanız gerekiyor. Daha sonra yönetici bölümünden veri görüntüleme bölümü içinde etkinlik seçimi yaparak dönüşüm oranlarını ve SEO’ya olan etkilerini takip edebilirsiniz. Dönüşüm oranları analiz yöntemi konusunda GA4 öngörülerine güvenebilirsiniz.

Etkinlik oluştururken koşul eklemeyi ve dönüşüm ifadesini doğru oluşturmayı ihmal etmeyin. Bu sayede SEO’ya etkileri ve doğru dönüşümleri izlemeyi gerçekleştirebilirsiniz. Belirlediğiniz bir etkinliği yönetici bölümünde veri görüntüleme menüsündeki dönüşümler sekmesi içinde bulunan dönüşüm etkinlikleri bölümünden dönüşüm olarak işaretleyebilirsiniz. Bu sayede ilgili etkinliğin dönüşüm süreci izlenebilir. SEO dönüşüm oranları izleme işlemini bu şekilde yapabilirsiniz.

GA4 ile SEO İçin A/B Testleri ve Performans İyileştirme Stratejileri

GA4’ün en önemli avantajı A/B testi gerçekleştirerek web sitenizin performansını iyileştirme stratejileri geliştirmenizi sağlamasıdır. 

GA4 A/B testleri sayesinde aynı sayfanın iki veya fazla varyantını random şekilde performans açısından izleyebilirsiniz.  Bu sayede tasarımın amaca ulaşma ve performans gösterme sürecini izleyebilirsiniz. 

GA4’te A/B testi için üçüncü taraf test aracı ile entegre olmalısınız. Bu sayede testi çalıştırabilir ve GA4 üzerinden yapay zeka destekli olarak test sonuçlarını yorumlayabilirsiniz. En son aşamada SEO performansını iyileştirecek stratejiler geliştirebilirsiniz.

Web sitenizin performansını arttırma ve daha fazla trafik çekmek için GA4’ten yararlanmak istiyorsanız Unimate Media profesyonel ekibiyle sizlere her zaman destek olabilir. GA4 SEO raporlama teknikleri konusunda bize güvenebilirsiniz. 

HEDEFLERİNİZE BİRLİKTE ULAŞALIM

Dijitalde hedeflerinize ulaşmak ve markanıza değer katmak için siz de Unimate ekibiyle çalışın!