Google Analytics ile Performans Takibi: Başarının Gizli Formülü
Google Anayltics, web sitenize gelen ziyaretçi trafiğini izlemek için kullanabileceğiniz ücretsiz bir web analiz servisidir. Bu araç web sitenizin performansını arttırmak ve web sitenize yeni trafik çekmek için strateji geliştirmek gibi amaçlarınızı destekleyecek detaylı raporlar almanıza olanak tanır.
Bu servis Google tarafından geliştirilmiştir. GA ile hemen çıkma oranı, ziyaretçi sayısı gibi trafik odaklı verileri izleyebilirsiniz. Aynı zamanda konum, ilgi alanı, yaş, cihaz türü gibi demografik özellikler hakkında da ayrıntılı raporlar verir.
Google Analytics takip ve analiz sürecinde çok miktarda bilgi elde etmenizi sağlar. Platformu kullanırken mutlaka profesyonel bir bakış açısıyla hareket etmeniz gerekir.
Bu içerikte sizler için Google Analytics nedir ve nasıl kullanılır detaylı olarak ele alacağız;
Google Analytics’e Nasıl Başlarsınız: Kurulum ve Temel Ayarlar Nelerdir?
Google Analytics üzerinden web sitenize gelen trafiği takip etmek istiyorsanız bir hesap açmanız gerekir. Hesap açtıktan sonra temel ayarları yapabilir ve GA platformunu ücretsiz şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.
Hesap açtıktan sonra sistemin size verdiği GA kodunu web sitenize ekledikten sonra veri elde edebilirsiniz. Kodu ekledikten kısa bir süre sonra veri akışı sağlanır ve size mevcut veriler gösterilir.
Google Analytics Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Google Analytics hesap açma adımları şöyledir;
- Google Analytics web adresine giriş yapın.
- Sağ üst bölümde yer alan “Oturum Aç” butonuna tıklayın.
- Ekrandaki seçenekler içinde “Analytics” seçeneğini seçin.
- GA hesabı kaydını yapmak için bir Google hesabınız olması şarttır. Google hesabınız varsa bilgilerinizi girerek oturum açabilirsiniz. Google hesabınız yoksa “Diğer Seçenekler” butonuna tıkladıktan sonra “Hesap Oluştur” seçeneğine tıklayın.
- Yeni hesap açacaksanız gelen ekranda kayıt formunu doldurun ve şartlarla koşullar bölümünü kabul edin.
Google Analytics Kurulumu Nasıl Yapılır?
Google Analytics kurulumu için belirli adımları izlemeniz yeterli olacaktır. Google Analtyics kurulumunu yapmak için izlemeniz gereken adımlar şöyledir;
- Google hesabınızı kullanarak oturum açma işlemini yapın.
- Google Analytics kurulum sayfasına giriş yapın.
- “Ücretsiz Kurulum Yapın” butonuna basın.
- Gelen ekrana “Hesap Adı” eklemesi yapın ve veri paylaşım kutusunu işaretleyin.
- Ardından “Sonraki” butonuna tıklama yapın.
- Gelen sayfada web sitesi ismi, URL, sektör kategorisi, saat dilimi bilgilerini girin.
- Daha sonra “Oluştur” butonuna tıklayın ve hizmet şartlarını kabul edin. Daha sonra “Kabul Ediyorum” butonunuza basın.
- Bu işlemden sonra karşınıza bir izleme kodu gelecek. Bu kodu web sitenize eklemeniz gerekir.
Google Analytics İzleme Kodu Nedir ve Web Sitesine Nasıl Eklenir?
Google Analytics izleme kodu, web sitenize gelen ziyaretçileri ve sayfadaki etkileşimlerini izlemek adına kullanılmaktadır. Web sitenize gelen ziyaretçi sayısı, görünme sıklığı, ziyaretçilerin zaman diliminde zaman geçirdiği sayfaları takip etmede etkilidir.
Web sitenizde GA verilerini takip etmek istiyorsanız size özel verilen kodu web sitenize eklemek gerekir. Web sitesi performans takibi için Google Analytics kodu ekleme için iki farklı yöntem kullanabilirsiniz.
- Manuel GA Kodu Ekleme: WordPress alt yapı sistemi ile bir web siteniz varsa manuel olarak GA kodu ekleyebileceğiniz bir alan vardır. Google Analytics kodunu web sitenizdeki tüm sayfalara eklemek istiyorsanız kapanış etiketinden yani </head> etiketinden önce header.php dosyasına ekleme yapmalısınız. Bu şekilde ekleme yapmanız için WP temanızın bu özelliğe sahip olması gerekir.
- Eklenti ile GA Kodu Ekleme: Manuel ekleme yapamıyorsanız eklenti kullanarak GA kodu eklemeniz gerekir. Bunun için uzmanlar ve yeni başlayan web sitesi yöneticileri genellikle Header and Footer Scripts eklentisini tercih eder. Eklentiyi kurabilir ve sonrasında GA kodunuzu eklenti üzerinden web sitenizin tüm sayfalarına ekleyebilirsiniz.
Google Anaytics Temel Ayarları Nelerdir?
Google Analytics ipuçları konusunda az bilinen bilgiler istiyorsanız sizler için temel ayarları da ele alacağız. Platformdan maksimum verimi elde etmeniz adına bazen sektör özelinde değişiklik gösterse de yapabileceğiniz en temel ayarları detaylı şekilde ele alalım;
Google Anaytics Mülk Ayarları
Google Analytics kontrol paneli mülk ayarlarını etkinleştirmeniz gerekir. Mülk ayarları için GA oturumunu açtıktan sonra “Yönetici” sekmesinden “Mülk Ayarları” bölümüne giriş yapın.
Bu bölümde kontrol etmeniz gereken başlıklar ve ayarlar;
- Demografik ve İlgi Alanları Raporlarını Etkinleştir “Açık” olmalıdır.
- Geliştirilmiş Bağlantı İlişkilendirme Kullan “Açık” olmalıdır.
- Raporlamada Kullanıcılar Metriğini Etkinleştir “Açık” olmalıdır.
Bu ayarları yaptıktan sonra Google Ads ve Search Console hesaplarınızın Google Analytics hesabınız ile bağlantılı olduğunu teyit edin.
Google Analytics Görünüm Ayarları
GA panelinizde en basit olan ve ilk kontrol etmeniz gereken ayarlardan biri görünüm ayarlarıdır. Görünüm ayarları için “Yönetici” sekmesinden “Görünüm Ayarları” bölümüne girebilirsiniz.
Görünüm ayarları bölümünde dikkat etmeniz gereken ayarlamalar şöyle;
- E-Ticaret İzlemesi “Açık” olmalıdır.
- Site Arama İzlemesi “Açık” olmalıdır.
- “Bol Filtreleme” seçeneğine tik koyun.
- Para biriminin görüntülenme şekli ayarlarına göz atın.
- Saat dilimi, ülke ve bölge bölümlerini kontrol ve teyit edebilirsiniz.
Google Analytics Filtre Ekleme Ayarları
Google Analytics hesabınızda filtre ayarlarını da kontrol etmenizi öneriyoruz. Filtreler sayesinde siz ve müşterileriniz IP adreslerinden web sitenize gelen spam trafikleri belirleyebilir ve filtreleyebilirsiniz. Bu sayede gerçekçi veriler elde edebilirsiniz.
Google Analytics hesabınıza filtre eklemek istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz;
- GA hesabınıza giriş yapın.
- “Yönetici” sekmesine girin.
- “Görünüm Ayarları” butonuna basın.
- “Filtreler” kısmından sonra “Filtre Ekle” bölümüne gelin.
- Eklemek istediğiniz filtreye bir isim verin.
- Filtre Türü bölümünü “Önceden Tanımlı” ve “Hariç Tut” olarak belirleyin.
- Ardından IP adreslerinden gelen trafik seçeneğini aktif ederek eşit kısmına tıklayın.
Filtreler ayarları yaparak çok daha nitelikli bir trafik takibi yapabilirsiniz.
Google Analytics Gösterge Tablosu Ayarları
Google Analytics özelleştirme yeteneği sayesinde en güçlü denetim ve izleme araçlarından biridir. Gösterge tabloları ayarları ile çok nitelikli izlemeler yapabilirsiniz. Bu bölümde işletmeniz için önemli olan veri ve istatistikler ile ilgili ayarlamalar yapabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza göre bu metrikleri basit veya derinlemesine takip etme konusunda işlem yapabilirsiniz.
Google Analytics Özel Uyarılar
Hesabınızda bulunan belirli parametreler karşılandığında uyarı olarak bir bildirim alırsınız. Her gün GA panelinizi kontrol etmiyorsanız bu uyarılara dikkat etmeniz gerekir. İlk olarak aynı gün organik trafiğiniz %20 azalırsa veya artarsa bu uyarıyı alma şeklinde bir ayarlama yapmalısınız. Bu uyarıyı aldığınızda bazı önemli değişiklikler yapmanız gerekir.
Google Analytics özel uyarlar ile ilgili şu ayarlamaları yapabilirsiniz;
- Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
- “Yönetici” sekmesine girin.
- “Özel Uyarılar” bölümüne giriş yapın.
- Bir isim belirleyin ve uyarı almak için ilgili parametre ayarlarını yapın.
GA özel uyarılar ayarları konusunda daha spesifik ve doğru değişiklikler yapmak istiyorsanız bizimle iletişime geçerek destek ve bilgi alabilirsiniz.
Anahtar Performans Göstergeleri (KPI) Nasıl Belirlenir?
Google Analytics hesabınız sayesinde web sitenizdeki anlık veya belirli bir dönemdeki trafiği çok çeşitli metriklerle takip edebilirsiniz. Web sitenizde trafiği doğru yönettiğinizi anlamak için bazı anahtar performans göstergelerini takip etmeniz gerekir.
Google Analytics KPI’ları web sitenizin performansı hakkında size doğru öngörüler elde etme şansı sunar. GA hesabınızda takip etmeniz gereken KPI’ları hedeflerinize göre belirlemeniz gerekir.
Web sitenizde trafiğinizi nasıl yönetmek istiyorsanız buna göre belirli KPI’lar belirleyin ve bunları takip edin. Hedeflerinizi ve amacınızı dikkate alın ve buna göre belirli eylemler belirleyin. Trafiğinizde bulunan kullanıcıların bu eylemleri yerine getirerek sizi hedeflerinize ulaştırıp ulaştırmadığını gösteren metrikleri takip edin.
Google Analytics ile performans takibi yaparken şu KPI’ları mutlaka takip edin;
Gerçek Zamanlı Veriler Takibi
Gerçek zamanlı veriler, web sitenizde anlık olarak trafiğin durumu hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlar. Web sitenizdeki bir içeriğin anlık kaç kullanıcı ile etkileşimde olduğunu görebilirsiniz. Bu kullanıcıların hangi eylemleri yerine getirdiğini görebilirsiniz. Bu verileri takip ederek teknik performansınızı optimize edebilirsiniz.
Kullanıcı Takibi
Google Analytics panelinizde belirli bir zaman aralığına yönelik takipte bulunabilirsiniz. Bu zaman aralığında web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ile ilgili değerli KPI’lar bulunur. Burada dönem boyunca toplam kullanıcı sayısını takip edin. Bu kullanıcıların yaşı, coğrafi konumları, cinsiyeti, giriş yaptıkları cihazlar gibi birçok metriği takip etmelisiniz. Bu sayede kullanıcı istatistikleri elde edebilir ve hedef kitlenizi doğru şekilde tanımlayabilirsiniz.
Edinme Takibi
GA panelinizde takip etmeniz gereken diğer bir metrik de edinmedir. Bu kullanıcıların web sitenize hangi yolu veya platformu kullanarak giriş yaptıklarını belirlemenizi sağlar. Kullanıcılar web sitenize organik arama sonuçları, bir bağlantı tıklaması, Google reklamları veya sosyal medya reklamları ile giriş yapabilirler. Bunun dışında direkt girişler de yapabilirler. Edinme takibi ile pazarlama, reklam ve SEO stratejilerinizin başarısını görebilirsiniz. Doğrudan giriş fazlaysa sektörünüzde dev bir marka haline geldiğinizi düşünebilirsiniz.
Davranış Takibi
Web sitenize gelen kullanıcıların davranışlarını bilmek size büyük fayda sağlayacaktır. Bu nedenle Google Analytics’te en önemli KPI’lar arasında davranışlar bulunur. Bu başlık altında en popüler web sayfalarınızı belirleyebilirsiniz. Ayrıca ziyaretçilerinizin kaç sayfa takip ettiklerini ve web sayfalarınızda ne kadar kaldıklarını görebilirsiniz. Bu takip ile sayfa ve içerik yapısını kalitesi ve başarısı hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.
Hedef (Dönüşüm) Takibi
Hedef KPI’ları belirlediğiniz hedeflere göre değişiklik gösterecektir. Kullanıcıların web sitenizde talep ettiğiniz dönüşümleri yapması gerekir. Bir ürün satın alma veya bir haber bültenin abone olma gibi dönüşümleri yapıp yapmadıkları önemli bir KPI olacaktır.
Hedefler ve Olaylar (Events) Nasıl Tanımlanır?
Google Analytics ile web sitenizi ziyaret eden kişilerin davranışlarını izleyerek bilinçli kararlar alabilirsiniz. GA panelinizde hedef ve olaylar oluşturarak web sitenizin başarısını takip edebilirsiniz.
Hedefler belirli kullanıcı eylemi veya dönüşümü tanımlamanızdır. Kullanıcıların bir ürün satın alması, bir form doldurması veya bir video izlemesi bir hedef veya olay olarak tanımlanabilir. Hedeflerinizi belirleyerek kullanıcıların web sitenizdeki eylemlerini tanımlayabilirsiniz. Hedefler sayesinde web sitenizin performansını somut olarak ölçebilirsiniz.
Hedefler bölümünden belirli bir hedef tanımlayın. Google Analytics’te bir hedef tanımladığınızda kullanıcıların davranışını ve etkileşimini tanımlayabilirsiniz. Daha sonra web sitenizdeki dönüşümleri izleyebilirsiniz. Tanımladığınız hedef ve olaylar kullanıcıların belirli eylemleri tamamlayıp tamamlamadığınız kaydetmenizi ve takip etmenizi sağlar.
GA panelinizde etkinlik ve olayları takip etmek için web sitenize veya uygulamanıza bazı özel etiketler eklemelisiniz. Etiketler sayesinde etkinlikleri belirleyebilir ve bu etkinliklere ait veriler Google Analytics panelinizde takip edilerek raporlanabilir.
Segmentasyon ve Hedef Kitle Analizi Nasıl Yapılır?
Google Analytics ile web sitenize gelen bir ziyaretçi kitlesi çok farklı açıdan ayrılır ve gruplanır. Kitlenizi demografik özellikler, coğrafi konum, cihaz türü gibi birçok detaya göre sınıflayabilir ve GA raporu ile inceleyebilirsiniz. Aldığınız raporları belirli boyutlara göre filtreleyebilirsiniz. Rapor verilerini doğru değerlendirmek için segmentasyon ve hedef kitle analizi yapmanız gerekir.
GA özelinde hedef kitlenizi analiz ederseniz kitlenizi doğru şekilde yönlendirebilir ve web sitenizi onların taleplerine göre tasarlayabilirsiniz.
Google Analytics Segmentasyon Analizi
GA raporlarında segmentasyon analizi ile gelişmiş e-ticaret analizleri yapabilirsiniz. Ziyaretçilerinizi özel bir hedefe göre gruplandırılması söz konusu olabilir. Birçok veriyi daha net şekilde segmentasyon ile analiz edebilirsiniz.
Segmentler ile kullanıcı, oturum ve dönüşümleri gruplandırılması yapılabilir. Bu sayede GA raporları ile geniş yelpazede bir veri elde edebilirsiniz. Ürün, kategori, kampanya ve etkinlik bazı analizler dahi yapabilirsiniz.
Segmentasyon analizi için bir veya daha fazla gelişmiş filtre uygulamanız gerekir. Mesela Coğrafya raporunda bir şehirden gelen toplam trafiği görebilirsiniz. Segmentasyon yapacaksanız ilgili şehirden gelen kullanıcıların davranışlarını ölçebilirsiniz. İlgili şehirde ürün satın alan, form dolduran kullanıcıları izleyebilirsiniz. Bu sayede ilgili şehirden web sitenizi ziyaret eden kişilerin oturum bazlı gerçekleştirdikleri etkinlikleri izleyebilirsiniz. Ek olarak yaş aralığı, ürün sepete ekleme, trafik kaynağı gibi tanımlamalar da yapabilirsiniz. Segmentasyon analizi ile analizlerinizi çok daha derinlemesine yapma şansınız olur.
GA raporunda verilerin değişmemesi için segment seçimi yapılmalı ve analiz yapacağınız segmentleri filtrelemelisiniz. Bunun için belirli bir zaman diliminde seçilen segmente özel veriler listelenmektedir. Bir seçimde en fazla 4 segment seçimi yaparak analiz sonuçlarını alabilirsiniz. Panelde veriler öncelikle segment olmadan sunulur. “Segment Ekle” butonundan ekleme yaptığınızda istediğiniz listeleme yapılır.
Google Analytics Hedef Kitle Analizi
Google Analytics panelinde hedef kitle analizi yapabilmek için ekranda solda yer alan “Kitle” butonuna tıklamalısınız. Daha sonra “Genel Bakış” sekmesine girerek ziyaretçilerinizin kullandıkları dil, cihazları, ortalama web sitede kalma süresi gibi bilgileri analiz edebilirsiniz.
Kitleler bölümünde GA panelinizde kitlenizle ilgili şu analizleri yapabilirsiniz;
Etkin Kullanıcı: Belirlediğiniz tarih aralığında 1-7-14-28 günlük etkin kullanıcıları görmenizi sağlar.
Yaşam Boyu Değer: Kullanıcı başına 90 günlük gelir değişimini gösterir. Bu grafikte artan değer olmalıdır.
Kokort Analizi: Belirlenen tarihlerde kullanıcıları elde tutma bilgisini verir.
Kitleler: Özel bir kitle oluşturduysanız bu kitleyi analiz edersiniz. Mesela web sitenizde 1 dakikadan daha fazla vakit geçiren kullanıcıları ekranda listeleyebilirsiniz. Hedef kitlenizin yaş aralığı, cinsiyet, ilgi alanı gibi bilgilerine ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda trafik kaynağı, dönüşüm süreci gibi noktalara bakmanız gerekir.
Kullanıcı Gezgini: Her kullanıcı için GA tarafından atanan kimliği görebilir ve kullanıcı davranışlarını inceleyebilirsiniz. Bu rapor ayrıntılı davranış analizi yapmanızı sağlar.
Demografi: Ziyaretçilerin yaş ve cinsiyet bilgilerini öğrenebilirsiniz.
İlgi Alanı: Ziyaretçilerin yakın ilgi alanı, pazardaki segment gibi başlıklarda ayrılmış şekilde analiz sonuçlarını görebilirsiniz.
Coğrafi Konum: Kullanıcıların konuştukları dil ve web sitenize giriş yaptıkları coğrafi bölge hakkında verileri görebilirsiniz.
Davranış: Bu bölümde kullanıcıların yeni- geri gelen kullanıcı, etkileşim ve giriş sıklığı gibi davranış metriklerini detaylı olarak analiz edebilirsiniz.
Raporlama ve Veri Görselleştirme Teknikleri Nelerdir?
Google Analytics raporlama işlemleri web sitenize giriş yapan kullanıcıların davranışlarını analiz etmede çok önemlidir. Web sitenizde başarılı olup olmadığınızı bu şekilde görebilirsiniz. Bu nedenle rapor oluşturma adımlarını iyi bilmelisiniz.
GA panelinizde veri görselleştirme işlemlerini de yapabilirsiniz. Veri görselleştirme sonuçları anlaşılır hale getirme konusunda sizlere yardımcı olur. Özellikle bir müşterinize sunum yapacaksanız veri görselleştirme sayesinde Google Analytics verilerini daha anlamlı ve anlaşılır biçimde sunabilirsiniz.
Google Analytics’te Nasıl Rapor Oluşturulur?
Performans takibi için Google Analytics kullanma yoluna gittiyseniz rapor oluşturmayı da bilmeniz gerekir. Genellikle her alt bölümde ana ekran çubuğunda rapor bölümü var. Buradan standart raporları görebilirsiniz. Raporun ismi, tarih aralığı seçilen bir alan bulunur. Raporun içindeki veriler hakkında daha fazla bilgi almak için tıklayabileceğiniz bir bölüm de bulunur.
Google Analytics raporu oluşturma adımları şöyledir;
- İlk olarak Google Analytics hesabınıza giriş yapın.
- Daha sonra “Performans Önerileri ve Güncellemeler” sekmesine girin.
- Ardından istediğiniz başlıkta rapor alabilirsiniz.
Google Analytics Veri Görselleştirme Nasıl Yapılır?
Google web analiz araçları eşgüdümlü olarak çalışır ve size birçok konuda kolaylıklar sağlar. GA verilerinizi Google Looker Studio aracını kullanarak ücretsiz şekilde görselleştirebilirsiniz.
Verilerinizi görselleştirerek etkileşimli, özelleştirilebilir ve paylaşılabilir gösterge tablosuna verileri aktarabilirsiniz. Looker Studio sayesinde verileriniz bilgilendirici, kolay okunabilir, paylaşılabilir ve özelleştirilebilir gösterge tablosu haline gelir.
Farklı veri kaynaklarına bağlanabilir, yüksek grafik ve tablolarla tüm verilerinizi görselleştirebilir, analiz ekibiniz ve müşterilerinizle tabloları paylaşabilir, ekibinizle ortak çalışma yapabilirsiniz. Bu sayede ekibiniz Google Analytics etkinlikleri üzerinde daha nitelikli çalışabilir.
Google Analytics veri görselleştirme süreci Looker Studio ile şöyle olur;
- İlk olarak Google Analytics hesabınıza giriş yapın ve oturum açın.
- Daha sonra “Yönetici” sekmesine tıklayın.
- Görselleştirmek istediğiniz hesap, mülk ve görünümü seçin.
- “Özelleştirme” butonundan sonra “Gösterge Tabloları” butonuna tıklayın.
- Diğer yöntem “Özelleştirme” butonundan sonra “Özel Raporlar” bölümüne tıklamaktır.
- Sayfada üst bölümde yer alan bağlantılardan birine tıklayın ve verilerinizi Looker Studio şablonunda açarak görüntüleyin.
Web sitesi performans takibi için görsel verileri özel filtrelemeler yaparak hassas ve spesifik hale getirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi almak ve profesyonel Google Analytics desteği için Unimate Media her zaman hizmetinizdedir.