Nisan 30, 2021 admin

Meta Description Nedir?

Meta Description Nedir

Meta açıklaması nedir sorusu, web site tasarımlarında ön plana çıkan ve cevabı merak edilen sorulardan bir tanesidir ve ilgili web sitelerinin trafiğini arttırma konusunda oldukça avantajlara sahiptir. Meta açıklama, temelde bir web sitesi ile ilgili notun, arama sonuçlarında gösterilmesi olarak bilinmektedir. Çok önemli SEO bileşenlerinden bir tanesi olan meta açıklama, özellikle son dönemlerde pek çok insan tarafından ilgi ile karşılanmaktadır. Peki ama meta açıklama tam olarak nedir ve nasıl olmalıdır?

Meta description, arama sonuçlarında web sayfasının kısa özetini sunan HTML ögesidir.  Google gibi arama motorlarında arama sonuçlarındaki listede bir açıklayıcı metin kısmı bulunur. Bu metin web sayfasının kısa bir özetini ortaya koyar.

Meta description bölümü açıklayıcı, özgün ve sayfayla alakalı şekilde yazılmalıdır.  Google genel olarak meta açıklamalarını URL’nin ve başlığın hemen alt kısmında görüntülemektedir.

Her web sayfasının kodunun <başlık> kısmında bir meta açıklaması olmalıdır. İçerik yönetim sistemlerinin ve SEO eklentilerinin önemli bir bölümü belirli bir alana yazarak HTML meta descriptionlar eklemenizi ve düzenlemenizi sağlar.

Meta açıklamaları direkt bir sıralama faktörü olarak değerlendirilmez. Google bu açıklamaları web sitelerini sıralardan dikkat almaz. Yine de bu açıklamalar SEO açısından büyük önem taşır. Arama yapan kullanıcılar bu alanlara bakarak sayfa hakkında bilgi alır. Bu sayede rakipleriniz yerine sizi tercih edebilirler.

İkna edici bir meta açıklaması tıklama oranını arttırır ve marka bilinirliğine katkı sağlar. Meta description önemi kullanıcıların web sitenize tıklaması için ikna olmasında ortaya çıkar.

Meta Description Nasıl Eklenir?

Meta description eklemek istiyorsanız öncelikle belirli kuralları dikkate alarak metinleri oluşturmalısınız. Web sitenize bu açıklamaları nasıl ekleyeceğiniz ve Google’da nasıl görüneceği içerik yönetim sisteminize göre değişir.

Meta description ekleme işini kodlama ile yapacaksanız <meta name=”description” content=”açıklama yazılan kısım”/> şeklinde eklenir. Kodlama bilginiz yoksa yine de meta açıklamaları eklemeniz çok kolay olacaktır.

Web sitenize farklı içerik yönetim sistemlerinde pratik şekilde meta etiketlerinizi ekleyebilirsiniz. WordPress gibi hazır içerik yönetim sistemlerinde kullandığınız eklentiler ile ilgili bölüme metin şeklinde ekleyebilirsiniz.

Her içerik yönetim sistemi metin olarak meta description ekleyebileceğiniz bir alana sahiptir.  Bu alana istediğiniz meta etiketini ekleyebilir ve burada gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.

Meta etiketini eklediğinizde Google belirli kurallara göre hemen bu metni alır ve arama sonuçlarında görüntüler. Siz bir meta etiketi yazmazsanız Google otomatik olarak bir bölüm belirler ve etiketi yazar.

Meta Description Nasıl Yazılmalıdır?

Meta description önemi sandığınızdan çok daha fazladır. Doğru şekilde yazdığınızda çok yüksek verim alabilir ve tıklama oranını en üst seviyeye çekebilirsiniz.

Meta description yazarken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyledir;

  •       Uzunluğu Çok İyi Ayarlayın

Meta descriptionu yazarken karakter uzunluğuna önem vermelisiniz. Google açıklama yazısı olarak maksimum 155 karakter alır. Bu nedenle 155 karakteri geçmeyin. Aynı zamanda cümlede maksimum 2 anahtar kelime kullanılmalıdır. Daha fazla karakter sayısı olursa açıklama metniniz kesilecektir.

  •       İlgi Çekici, Bilgi Verici ve Yönlendirici İfadeler Kullanın

Meta açıklamaları yazacaksanız SEO’dan ziyade insanları ikna edebilmeniz gerekiyor. Bunun için açıklamalarınız temelde anlaşılır ve bilgi verici olmalıdır. Sayfanızı arama sonuçlarında görüntüleyenler ne bulabileceklerini bilmeli ve sayfanızdaki içerik hakkında bilgi sahibi olabilmelidir.

  •       Odak Anahtar Kelimelerinizi Kullanın

Google ve diğer tüm arama motorları sonuçları listelerken anahtar kelimelere çok önem verir.  Bu nedenle meta description alanında anahtar kelimeler önemlidir. Yazdığınız metinlerde mutlaka anahtar kelimeleri geçirin. İnsanların yaptıkları aramalara göre en önemli anahtar kelimeleri geçirin. Bir meta açıklamasında maksimum 2 anahtar kelimeye yer vermelisiniz.

  •       Açıklamanın Tamamını Anahtar Kelimelerle Doldurmaya Çalışmayın

Google’ın sevmeyeceği ve kullanıcıların rahatsız olacağı durumlardan biri meta etiketlerinin tamamının anahtar kelimeler ile doldurulmasıdır. Bunun yerine anahtar kelimeyi bir kere geçireceğiniz anlamlı ve ikna edici bir içerik yazmak olacaktır.

  •       Aynı Meta Description Olan İki Web Sayfanız Olmamalıdır

Web sitenizde bulunan farklı sayfalarda yer alan meta description bölümündeki metinler aynı olmamalıdır. Her sayfaya özel bir meta açıklaması yazmalı ve diğer sayfalardaki açıklama ifadelerini de gözden geçirmelisiniz.

Meta Description Karakter Sınırı Nedir?

Meta Description Karakter Sınırı

Meta Description Karakter Sınırı

Meta açıklamalarında belirli bir karakterden daha uzun yazıldığında Google hepsini dikkate almaz. Arama motoru sadece ekran boyutuna göre belirli karakter sınırına odaklanır. Meta description karakter sınırı 155’tir.

Bir meta açıklaması yazarken maksimum 155 karakter olarak planlayın. 50 karakterden daha kısa yazılmamasını da önermekteyiz. Ortalama 120-140 karakter arasında yazarsanız en etkili stratejiyi belirlemiş olursunuz.

155 karakterden uzun yazdığınızda arama sonuçlarında sadece bu karakter sayısında olan kısmı görünür ve geri kalan kısmı kesilir.

Meta Description Yazarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Meta description yazarken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu durumlara dikkat etmezseniz problemler yaşarsınız. Kullanıcıları yeterli içeriklerle ikna edemezsiniz ve bu noktada açıklamanızdan istediğiniz verimi alamazsınız.

Meta açıklamaları yazarken dikkat etmeniz gereken noktalar şöyledir;

  •       Meta description karakter sınırı dikkat etmeniz gereken en önemli noktadır. 155 karakterden uzun açıklama yazmamanız gerekir.
  •       Meta açıklamalarınızda mutlaka anahtar kelimelere yer vermelisiniz. İçeriğinizdeki odak yani ana anahtar kelimeyi belirleyin. Bunun yanında önemli bir anahtar kelime daha belirleyebilirsiniz. Odak anahtar kelime ve bir tane yardımcı anahtar kelime olacak şekilde iki anahtar kelime kullanabilirsiniz.
  •       Meta açıklamanızda çok sayıda anahtar kelime olmamalıdır. Anahtar kelime doldurma SEO’nuza zarar verir.
  •       Meta description bölümlerinin SEO’ya etkisi yoktur. Bu alanlar kullanıcıları ikna ederek tıklama oranını arttırmada faydalıdır. Bu nedenle kullanıcı odaklı yazılmalıdır. Açık, anlaşılır ve ilgi çekici bir metin olarak yazılmalıdır.
  •       Kullanıcıları sayfanıza girmeye ikna etmede rol oynadıkları için güçlü harekete geçirici ifadeler (CTA’lar) barındırmalıdır.
  •       Hedef kitlenizin seviyesine uygun olmalıdır ve içeriklerde sayfanızın arama niyetine uygun olarak oluşturulmalıdır.
  •       Meta açıklamalarınız diğer sayfalarda yer almamalıdır. Her sayfanın açıklaması farklı olmalıdır ve özgün şekilde oluşturulmalıdır.
  •       Her sayfada meta açıklaması yazılması gerekmez. Bazı sayfalar için Google açıklamayı kendisi en iyi şekilde oluşturarak gösterecektir.

Meta Description Örnekleri

Daha önce hiç yazmadıysanız veya web sitenize eklemediyseniz Meta description örneği bulmaya ihtiyacınız var. Sizin için birkaç örnek listeledik.

Meta açıklamanızın “kamp sandalyesi” olduğunu düşünelim.

İlk sırada karşımıza Trendyol sitesi çıkıyor ve buradaki meta açıklaması gelişigüzel şekilde otomatik olarak oluşturulmuş.

İkinci sırada ise Cimri sitesi bulunuyor. Bu sitede anahtar kelime kullanılmış, yeterli uzunlukta bir açıklama yazılmış, ürün hakkında ilgi çekici bilgiler vererek kullanıcıları satın almaya ikna etmişler.

“Kamp sandalyesi, kampta kullanabilmeniz için özel olarak tasarlanır.  Dayanıklı malzemeden üretilen kamp sandalyeleri çelik iskeletle desteklenir.” İfadesi güçlü bir meta description örneği olarak nitelendirilebilir.

Meta Description Arama Sıralamasını Yükseltir mi?

Meta description arama sıralamanızı etkilemeyecektir. Eylül 2009’da Google meta açıklamalarının ve meta açıklamasındaki anahtar kelimelerinin Google web aramalarında sıralama faktörü olmadığını ortaya koydu.

Meta açıklamalarının etkisi sayfanızın Google SERP’lerde tıklama oranını etkileyeceğini belirtelim.  Tıklama oranı arttıkça sıralamanız da olumlu yönde gelişecektir.

Kısa paragraf yapısı olarak meta açıklamaları Google’da arama yapanlar için içeriğinizin reklamını yapmanızı sağlar. Kullanıcılar içeriklerinizin yaptıkları sorguyla alakalı olmadığı hakkında bu bölümü okuyarak fikir edinebilirler.

Meta açıklamaları arama sıralaması üzerinde dolaylı etkiye sahiptir. Doğrudan sıralama faktörü olmasa da arama sonuçlarında dolaylı bir iyileşme sağlayabilir. Kullanıcı davranışını olumlu yönde etkilediği için içeriklerinizde meta description bölümlerini yazmanız çok önemlidir. Özellikle önem verdiğiniz sayfalarda mutlaka bu açıklamaları yazın ve kullanıcıları sayfanıza girmeye ikna edin.

Meta Descriptionum Neden Google’da Görünmüyor?

Arama motorları bazı durumlarda sizin yazdığınız meta açıklamalarını geçersiz kılabilir.  Bu noktada Serp bölümlerinde sayfa HTML’sinde yazdığınızdan farklı metinleri de görüntüleyebilir.  Bunun ne zaman yaşanabileceğini tahmin edemezsiniz.

Google yazdığınız meta description bölümlerinin kullanıcı sorgularına yeterli cevap vermediğini düşünürse bunun yerine aynı saya için daha doğru ve ikna edici olduğuna inandığı bir metin görüntülemektedir.

Bir meta açıklamasını özel olarak vakit harcayarak yazdığınızda farklı açıklama görmek sizi kızdırabilir. Bu duruma Google’a güvenin ve sizin yerinize daha iyi, verimli bir açıklama yazdığını düşünebilirsiniz.

Meta Description İçerikten Farklı Olabilir mi?

Meta açıklamalarını birçok web sitesi sahibi içeriğin belirli bir bölümünden alarak yazıyor. Ancak yaptığımız araştırmalar meta açıklamalarının içerikten farklı bir metin olması gerektiğini ortaya koymaktadır.

Açıklama sayfanın içeriğine genel bir bakış sunduğunda ve kullanıcıları tıklamaya ikna ettiğinde işe yarar. Bu nedenle de metin içinden almak yerine daha genel ve ikna edici bir açıklama metni oluşturmalısınız.

Meta description ile içerik farklı olacak diye bir kural da yok. Bazı durumlarda içeriğin içinden bir meta açıklaması yazmak çok iyi çalışabilir. Bu tamamen içeriğinize ve sayfanızın durumuna göre değişebilecek genel bir durum olacaktır.

Meta Description Nedir?

İki Farklı Sayfa Aynı Meta Descriptiona Sahip Olabilir mi?

Güçlü meta açıklamaları yazacaksanız en önemli noktalardan biri yinelenen açıklamalara yer vermemektir. Kısaca iki farklı sayfanızda aynı meta description olması yanlış bir uygulama olacaktır.

Tekrar eden yani iki farklı sayfada kullanılan meta açıklamaları SEO çalışmalarınıza büyük zarar verebilir. Farklı sayfalarda aynı meta açıklamaları yazdığınızda arama motorları sayfanızı cezalandırır. Bu meta açıklamalarının SEO’ya yararı olmasa da zararı fazla olacaktır.  Aynı açıklamaya sahip olan sayfalardan birinin diğerinden daha iyi sıralamaya sahip olmasını beklemek zor olacaktır.

 Bu nedenle web sayfalarınızda her zaman farklı meta açıklamaları yazmalısınız. Her sayfa içinde özgün ve kaliteli bir açıklama yazmanızı öneriyoruz.

Her Sayfa İçin Meta Description Yazılmalı mı?

Her web sayfası için meta description yazmanız gerekmez. Google bazı sayfalarda anahtar kelimeyi de barındıran bir meta açıklaması seçer. Google tarafından seçilen bu meta açıklamaları sıralamada yer alır ve size iyi bir performans sağlar.

Google her sayfa için benzersiz bir meta açıklaması yazmanızı ister. Aynı zamanda bazen Google’da sizin için en etkili açıklamayı seçecektir. Hatta bazen Google kendisi sizin yazdığınızdan farklı bir açıklama belirler ve bunu yazılarda arama sonuçlarında paylaşır.

Çok önemli sayfalarınız için meta açıklamaları yazın. Ancak geri planda tutacağınız sayfalar için meta açıklamaları yazmak çok da önemli değildir.

Meta Description Karakter Sayısı Fazla Olursa Ne Olur?

Web sayfanız için meta description yazdığınızda karakter sayısı maksimum 155 karakter olmalıdır. Google bu sayının üzerinde bir karakter sayısı olduğunda içeriğinizi 155 karakterde kesecektir. Bu noktada daha uzun bir meta açıklaması yazarsanız açıklamanız arama sonuçlarında yarım görünür ve kelimeniz yarıda kesilir. Bu duruma düşmemek için karakter sınırına dikkat etmelisiniz.

Sayfamda Meta Description Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Belirli bir web sayfanızda meta açıklaması olup olmadığını görmek çok basittir. Bunun için sayfanızda herhangi bir yere sağ tıklamanız yeterli olacaktır. Daha sonra “Sayfa Kaynağını Görüntüle” seçeneğine tıklayarak devam edin.

Bu bölünden sonra Chrome tarayıcısı yeni bir sekme açar. Firefox üzerinde bu bir açılır pencere olarak gelir. Sayfanın üst bölümü veya başlıkta meta etiketi olup olmadığı görülebilir. Bunun yanında arama sonuçlarına anahtar kelimenizi yazdığınızda sitenizi görerek de aktif meta açıklamanız olup olmadığını canlı olarak takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEDEFLERİNİZE BİRLİKTE ULAŞALIM

Dijitalde hedeflerinize ulaşmak ve markanıza değer katmak için siz de Unimate ekibiyle çalışın!