Hayatımızın her alanında teknolojiler hızla kullanılmaya başlıyor. Son yıllarda hayatımızın neredeyse her alanında karşımıza çıkan bir yenilik QR kod olmaktadır. Qr kodlar bir restorana gittiğimizde, bir otobüs durağında beklerken ya da bir WhatsApp sayfasına giriş yapacağımızda karşımıza çıkabilir.
Minimal tasarıma sahip olan bu ögeler fiziksel ve dijital alanları bir araya getirerek insanlara birçok konuda güvenlik ve pratiklik sağlamaktadır. Fiziki hizmet veren işletmeler temassız işlem ve süreçleri kolaylaştırmak için WR kodlardan yararlanmaktadır. Bu nedenle mutlaka iş süreçlerinize ve pazarlama stratejinize bu kodları eklemelisiniz.
Bu rehberde Qr kod nedir, nasıl çalışır gibi soruları aktaracağız ve avantajlarından bahsederek sizlere sınırlılıklarını da aktaracağız.
QR kod, bir kişinin temas etmeden bilgi almasını ve finansal bir işlem yapmasını sağlayan bir barkoddur. Quick Response teriminin kısaltması olan bu kodlar Türkçede Hızlı Yanıt olarak kullanılmaktadır.
Belirli bir QR kod oluşturucu kullanarak kendi kodunuzu oluşturabilirsiniz. Daha sonra bir barkod okuyucu, akıllı telefon veya bilgisayar ile bu kodları tarayarak yönlendirme yapılabilir. Pazarlamacılar reklam stratejilerinden pazarlama süreçlerine, ürün satışından web sitesi girişlerine kadar birçok alanda QR kodları kullanmaktadır.
Fiziki ve dijital süreçlerinizi yönetmek ve pratik hale getirmek için bu ögelerden yararlanabilirsiniz. Bu sayede hataları ortadan kaldırabilir ve birçok iş sürecinizi pratik hale getirebilirsiniz.
QR Kod Tarihi
QR kod sistemi dünyada ilk kez 1994 yılında kullanıldı. Bu kod Toyota’nın alt markası olan Japonya merkezli firma Denso Wave tarafından geliştirildi. Şirket üretim sürecinde araçları ve parçaları doğru şekilde takip etme adına bir sisteme ihtiyaç duymuştu. Daha sonra bu sistemi geliştirmek adına marka kana ve alfasayısal karakterleri kodlamaya yarayacak bir barkod türü geliştirmeye odaklandı. Daha sonra süreç sonunda ilk karekod ortaya çıktı.
QR Kod Nasıl Çalışır?
Bir QR kod tek başına çalışmaz ve işlevini yerine getiremez. QR kodunuzu oluşturduktan sonra bir kişi ya da QR okuyucu tarafından okuyarak anlamlandırılması gerekmektedir. Robotik sistemler daha çok endüstriyel üretim süreçlerinde görev almaktadır. Bir üretim alanında yer alan robot gelen ürün ve modeli karekod ile belirler ve test işlemini yaptıktan sonra uygun parçayı bulur ve ilgili alana ekler.
QR kod okutma işlemi kullanıcılar tarafından yapılmaktadır. Bu kodlar genellikle karekod okuyucu bir uygulama ya da akıllı cep telefonu kameralarıyla yapılmaktadır. Qr kodu okuduktan sonra kodun açılış sayfasına yönlendirilirsiniz. Bu bir web sitesi, bir qr menü veya bir uygulama olabilir.
QR Kod Nasıl Oluşturulur?
QR kod oluşturma süreci basit adımlardan oluşur. Bunun için öncelikle bir QR kod oluşturucu kullanmanız gerekiyor. Cep telefonu, tablet veya bilgisayarınızda bu tarz bir uygulamayı açabilir veya indirerek kurulum yapabilirsiniz.
Uygulamayı indirdikten sonra iletmek istediğiniz bilgi türünü belirleyin. Bir web sitesine yönlendirecekseniz URL, web sayfası veya internet sayfası gibi seçenekleri işaretleyin. Daha sonra web sayfasına ait linki yapıştırarak tarama işlemini yapın. Bunu yaptıktan sonra uygulama ilgili web sayfasına gidilmesini sağlayacak bir karekod oluşturur.
Ödeme amaçlı bir QR kod yapacaksanız bu süreç biraz daha farklı olacaktır. Bunu yapacaksanız güvenlik ve tüm işletmelerde uyumlu olması adına Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası‘nın geliştirdiği TR Karekod kullanılmalıdır. Bu kodlar belirli bir standardı barındırır ve müşterilerle paylaşılabilir. Müşteriler bu kodu taratarak ödeme yapabilirler.
QR Kodların Kullanım Alanları
QR kodlar sosyal medya, ödeme sistemleri ve güvenlik gibi birçok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak bir internet sayfasına güvenilir olarak yönlendirme yapmak isteyen kullanıcılar ve işletmeler karekodlara başvururlar.
Güvenlik için kullanılan karekodlar genellikle mobil cihazlarda farklı platformlara yönlendirme yapılırken kullanılmaktadır. Bir kişi telefonda yüklü bir uygulamayı web veya PC gibi araçlar üzerinden açmak için cihazına karekodu okuturlar. Bu sayede parola girmeden platformlara sorunsuz şekilde erişim sağlanabilmektedir.
Karekodlar aynı zamanda ödeme sistemlerinde de kullanılabilmektedir. Sanal Poslar üzerinden geliştirilen ödeme sitemleri sayesinde işletmeler sana POS’un ödeme sayfasına karekod ekler ve kullanıcılar akıllı telefonlarından bu kodu tarayarak ödeme sayfasına giriş yaparak ödemelerini tamamlayabilirler.
İşletmeler bu sayede herhangi bir özel bilgi paylaşmaya gereke kalmadan ödemelerini hem güvenli hem de pratik şekilde alabilirler.
QR Kod Hangi Bilgileri İçerir?
Karekod oluşturma işlemini yapmadan evvel kodda hangi bilgilerin yer aldığını da bilmeniz gerekiyor. QR kodlarının temel mantığı kriptoloji kullanılan barkodlar olmasıdır. Bu kodlar üzerinde gözle görülecek bilgiler bulunmamaktadır.
Kodu çözme işlemi yapıldığında gidilen adreste bilgiler karşınıza çıkar. QR kodlar görünüm olarak standart bir yapıya sahiptir. Dikkatli bakmadığınızda ve detaylı incelemediğinizde kodlar arasındaki farklılıkları anlamazsınız. Kod okuyucu çok detaylı bir inceleme yaparak bu farkı ayırt ettiği için kodu çözer ve sizi doğru adrese yönlendirir.
QR Kod Kullanmanın Avantajları
Qr barkod kullanmak istiyorsanız bunun en büyük avantajı çok küçük bir alan sayesinde sınırsız bilgiye erişim sağlama fırsatı vermesidir. Çok büyük bir açık kütüphaneye ait web sitesinin linkini QR kod haline getirebilirsiniz. Bu link ile kullanıcılar çok kolay şekilde erişim elde edebilir.
QR kod kullanmanın avantajları şöyledir;
- Bu kodları bir araç kullanarak ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz.
- Kullanımı hızlı ve pratiktir. Bilgi sahibi olmaya gerek olmadan kullanılabilirler.
- Klasik bir barkod sistemi yanında saklayabilecekleri veri miktarı çok daha fazladır.
- Akıllı telefonların önemli bir bölümünde ekstra bir uygulamaya gerek kalmadan kamera ile kod okutulabilir ve kullanılabilir.
- Fiziksel olarak da basılabilirler. Bu sayede barkodlardaki aşınarak kullanılamama durumu olmaz. Uzun süre boyunca aşınma olsa dahi çalışırlar.
- Reklam kampanyalarında paylaşabilir ve kullanıcıları istediğiniz sayfaya çok kolay bir şekilde yönlendirebilirsiniz.
QR kodlar genel olarak farklı alanlarda sizlere pratiklik sağlar. Sorunsuz yapısı ve oluşturma sürecinin pratikliği ile popülerliği her geçen gün artmaktadır. Güvenli ve sorunsuz işlem ile yönlendirme sağlarlar ve markanızın stratejisini istediğiniz alana yönlendirmede desteklerler.
QR Kod Kullanmanın Dezavantajları
Qr Kod son yıllarda avantajlarıyla çok popüler olsa da bazı riskler ve olumsuz özellikler de barındırabilirler. Bu nedenle riskleri iyi bilmeli ve buna göre kullanmalısınız.
Qr kod kullanmanın dezavantajları şu şekildedir;
- Bu kodlar web sitenizde yeni bir kişi listesi yaratabilr ve bunu fark etmeyebilirsiniz.
- Coğrafi konum bilgilerinizi ortaya çıkararak belirli riskler yaratabilir.
- Telefonunuzdan sizin yerinize başka birini arama durumları olabilir.
- Web tarayıcınızda uygunsuz olan bir web sitesinin açılmasına yol açabilirler.
- Daha önce belirlenen bir mesajı sizin izniniz olmadan başka bir kullanıcıya yollayabilirler.
- Cihazınızda bir takvim oluşturabilir ve bunu sizin bilginiz olmadan yaparlar.
- Sizin adınıza bir mail yazarak gönderebilirler.
- Sosyal medya hesabınızda izniniz olmayan sayfaları takip edebilirler.
- Sizin adınıza birkaç saniye içinde ödeme yapabilirler.
- Baka bir Wifi ağına cihazınızı sizin bilginiz ve izniniz olmadan otomatik olarak ekleyebilirler.
QR kodların sınırlılıklarını bilmeli ve buna göre gerekli koruma önlemlerini mutlaka alabilmelisiniz.