Mayıs 3, 2021 admin

SEO Kriterleri Nelerdir?

SEO kriterleri

SEO kriterleri, bir arama motorunun web sitesinin kalitesi, alaka düzeyi, değeri ve kullanıcıya sunacağı deneyim gibi metriklerini değerlendirmek adına baktığı faktör, yönerge ve özelliklerdir.

Her arama motoru belirli sıralama kriterleri ile çalışır. Google, Bing, Yandex ve Yahoo gibi arama motorlarında yüksek sıralama elde edebilmek için platforma özel olan sıralama kriterlerine dikkat etmek gerekir.

SEO kriterleri web sitesinin arama sonuçlarında görüntüleme ve sıralanma durumunu belirlemektedir.  Web sitesi sahipleri arama motoru sonuçlarında yüksek sıralama performansı için sıralama kriterlerine dikkat etmelidir.

Sıralama kriterlerine dikkat ederek daha çok trafik ve potansiyel müşteriye ulaşabilirsiniz. Her arama motorunda sıralama algoritması farklı çalışsa da genel olarak dikkate alınan kriterlere değineceğiz.

Arama motorları SEO kriterlerinin tamamını açıklamaz. Bazıları tamamen deneyime ve bilgiye dayalı olarak uzmanlar tarafından ortaya çıkarılır.

Web sitenizin daha iyi sıralama elde etmesini istiyorsanız size bu yazımızda SEO kriterleri hakkında bilgi vereceğiz.

En Temel SEO Kriterleri

Arama motorlarında SEO kriterleri sürekli olarak değişir. En temel SEO kriterleri genelde sabit kalsa da Google sürekli olarak yeni değişiklikler ve güncellemeler yapar.

Arama motorları kullanıcılara daha iyi bir deneyim yaşatmak ve en doğru sonucu vermek için kendini geliştirir. Bu nedenle de sıralama kriterlerinde değişiklik olur. Bu nedenle SEO uzmanları sürekli olarak değişiklikleri takip eder.

Sıralamaya ait kriterler değişse de en temel SEO kriterlerini bilmeniz gerekiyor. Hemen en temel SEO kriterlerinden bahsedelim;

  • Kaliteli ve Özgün İçerik

Bill Gates tarafından 3 Ocak 1996 yılında söylenen “İçerik kraldır.” Lafı her zaman geçerlidir. Başarılı SEO için kaliteli ve özgün içerik her zaman önemli bir kriterdir. 

İçerikler yeterli uzunlukta olmalıdır. Görsel, video ve ses gibi multimedya ögeleri metin içeriklerle birlikte paylaşılmalıdır.  Arama motorları özgün, faydalı ve bilgi verici içerikleri öne çıkarır. İçerikler aynı zamanda başka sitelerden alınmamalı ve özgün olmalıdır. Kopya içerikler her zaman sonuç sayfalarında geri planda olur.

  • Uzmanlık- Otorite- Güvenilirlik (EAT)

Arama motorları güvenilir olmak adına arama sonuçlarında güvenilir siteler vermeye çalışır. Google sıralama kriteri olarak otoritesi olan ve güvenilir siteleri öne çıkarır. Aynı zamanda sitedeki içeriklerin uzmanlar tarafından yazılmasına önem verir.

Google verdiğiniz kaynaklara, sitenizin yaşına ve yazarların uzmanlığına dikkat eder.  Sayfa altına yazarların biyografisini koyabilir, hakkında sayfasını iyi oluşturabilir, yazılarınızdan kaynaklar verebilir, SSL sertifikası ile güvenliği sağlayabilirsiniz.

  • İçeriğin Güncel Olması

Google her zaman içeriklerinizin güncel olmasını ister ve ne kadar sık güncelleme yaptığınıza bakar. Güncel bilgiler olmayan içerikler Google’da geri planda olur. Bu nedenle sürekli içerik güncellemeli ve kaliteli içerikler sunmalısınız.

Sürekli güncellenen içerikler kullanıcılar için değerlidir. Bu sayede web siteniz daha iyi sıralama alabilir ve SEO performansı artabilir.

  • Anahtar Kelime Optimizasyonu

Web sitenizin arama motorlarında belirli anahtar kelimelerde görünmesi için anahtar kelimelerinizi optimize etmeniz gerekiyor. Anahtar kelimeleriniz meta açıklaması, başlık etiketi, URL ve içerikte geçmelidir.

Arama motorları web sitenizi anahtar kelimelere göre sıralar. Web sitenizin daha görünür olması ve hedef kitlenize ulaşmak için anahtar kelime yoğunluğuna odaklanmalısınız. Anahtar kelimeniz her 100 kelimede 1-2 defa geçmelidir. Google eş anlamlı kelimeleri de anladığı için bunu da dikkate alın.

  • SEO kriterleri nelerdir

    SEO kriterleri nelerdir?

    Alan Adı Otoritesi

Alan adı otoritesi web sitenizin arama motorları gözündeki değerini gösterir. Bu değerlendirme Moz aracı tarafından geliştirilmiştir. Arama motorlarında Domain Authority baclink kalitesi, içerik kalitesi, domain yaşı ve içerik güncelliği gibi değerlere göre belirlenir.

 Alan adı otoritesi 1-10 arasında değer alır. Yüksek puan alan siteler arama motorlarında daha iyi sıralama alma eğilimindedir.

  • Sayfa Hızı

En önemli Google sıralama kriterleri arasında sayfa hızı geliyor. Google web siteniz 3 saniyeden daha uzun sürede açılırsa daha altlarda sıralamaya koyacaktır. Bu nedenle Google PageSpeed testinde en az 80 puan almanız gerekiyor. Hem mobil hem de masaüstü için hız değeriniz yüksek olmalıdır.

Sayfa hızını arttırmak için görsel optimizasyonu, kod sıkıştırma, CDN kullanımı, VDS sunucu kullanımı, PHP son sürüm kullanımı, önbellek eklentisi gibi birçok stratejiyi uygulayabilirsiniz.

  • Mobil Uyumluluk

Web siteniz sıralama alması için mutlaka SEO uyumlu olmalıdır. Google mobil uyumlu ve duyarlı tasarıma sahip olmayan siteleri geri sıralara atar. Google aramalarının %70 kadarı mobil cihazlardan yapılıyor. Bu nedenle web sitenizde mutlaka mobil uyumluluğu sağlayın.

  • SEO Dostu URL Yapısı

Web sayfalarınızdaki URL yapısı SEO dostu olmalıdır. Arama motorları bu şekilde web sitenizi daha iyi anlar. URL’de tarih ve rakam olmamalı, anahtar kelime yer almalı, 2-3 kelimeden meydana gelmelidir. Karmaşık URL yapısı kullanıcılar ve arama motorları tarafından anlaşılmaz. Kısa, net ve ilgi çekici bir URL yapısı oluşturulmalıdır.

  • Backlink Kalitesi (PageRank)

Web sitenizin bağlantı sayısı ve kalitesi de önemli SEO kriterleri arasında bulunur. Web sitenize gelen bağlantıların kalitesi ve sayısı arama motorları tarafından ölçülür. Web sitenizde gerçek ve doğal bağlantılar olmalıdır. Aynı zamanda sitenize gelen bağlantılar güvenilir ve güçlü de olmalıdır.

Kaliteli ve özgün içeriklerden gelen, güvenilir sitelerin oluşturduğu ve doğal olarak verilen backlinkler kaliteli olur.

  • Sosyal Medya Profilleri

Sosyal medya arama motoru optimizasyonu ile iç içe olan bir konudur. Arama motorları sosyal medyada çok konuşulan sitelere değer verir.  Web sitenizde sosyal medya hesaplarınıza ait profil bilgilerine yer verebilirsiniz. SEO çalışması ile birlikte sosyal medyaya da odaklanın.

  • Robots.TXT Dosyası

Robots.txt, web sitenizin arama motorları tarafından hangi sayfaların indexlenmesine izin verip vermediğinizi gösteren dosyalardır. Bu dosya site dizininde bulunur ve arama motorları bu dosyaları okur. Bu sayede taranmasını istemediğiniz sayfaları sonuçlarda göstermez. SEO performansı açısından robots.txt dosyası optimizasyonu önemlidir.

  • Site Haritası

Web sitenizin yer aldığı tüm sayfaların arama motoru botları tarafından taranmasını sağlamak üzerine oluşturulan yönlendirme dosyası site haritasıdır. Arama motoru botları güncel olan site haritanıza gelerek gezebileceği tüm sayfaları görür ve ziyaret eder. Site haritası sayesinde arama motorları web sitenizi daha iyi anlar ve daha hızlı index verir.

  • Tarama Bütçesi

Web sitenizin arama motorlarınca belirli bir sürede hangi sayfaların ne sıklıkla taranması gerektiğini gösteren terim tarama bütçesidir. Tarama bütçeniz öncelikli hangi sayfaları ne sıklıkla taranması gerektiğini belirler. Arama motoru botları tarama bütçenize göre belirli zamanlarda web sitenize gelir ve belirli süre vakit geçirir. Bu nedenle tarama bütçenizi optimize ederek daha iyi bir SEO performansı gösterebilirsiniz.

  • Kullanıcı Deneyimi

Arama motorları kullanıcılara en değerli içeriği sunan ve en iyi deneyimi sağlayan sitelere odaklanırlar.  Ziyaretçileriniz siteye girdiklerinde memnun oluyorsa kullanıcı deneyimi iyi demektir.

Bir kullanıcı sitede menüleri, sayfaları ve bilgileri kolay bulabiliyorsa kullanıcı deneyimi gelişmiştir. Google kullanıcı deneyimini önemser ve iyi deneyime sahip sitelere Serp’lerde iyi sıralama verir.

  • Web Sitesi Güvenliği (Https)

Web sitenizin güvenilirliği Google için çok önemlidir. Sitenizde SSL sertifikası mutlaka olmalıdır. Bu sertifikaya sahip sitelerde HTTPSS şeklinde yayın olur. SSL olmayan siteler tarayıcılarda güvensiz olarak görünür. Web sitenizde HTTPS protokolleri yer almıyorsa sıralamada geri planda olabilirsiniz.

Site İçi SEO

Web siteniz için SEO çalışmaları yapacaksanız odaklanmanız gereken en önemli nokta web sitenizdeki site içi SEO sürecidir. Site içi SEO kriterleri yerine getirilirse sıralamada önemli bir fayda elde edebilirsiniz.

Web sitenizdeki site içi SEO kriterlerini sağlamadan site dışındaki SEO çalışmalarının faydasını göremezsiniz.

Site içi SEO kriterleri yukarıda saydığımız birçok seçeneği içinde barındırıyor.

 Web sitenizdeki site içi SEO kriterleri listesini şöyle verelim;

  • Başlık Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanma

Web sitenizde yer alan içeriklerde anahtar kelimeleriniz başlıkta mutlaka yer almalıdır. Bu sayede arama motorları yazınızın ne hakkında olduğunu anlamlandırır ve doğru şekilde sıralar. 

Ziyaretçileriniz için dikkat çekici bir başlık yazarken anahtar kelimelerinizi de mutlaka geçirin. Başlık etiketlerinizin de 50-60 karakter arasında olmasına özen gösterin.

  • Meta Descriptionda Anahtar Kelime Kullanma

Meta description etiketi SEO’ya direkt katkı sağlamasa da kullanıcılara sayfanızın ne hakkında olduğunu gösterir. Bu nedenle maksimum 155 karakter olacak meta etiketinde mutlaka anahtar kelimenize yer verin ve ilgi çekici bir meta etiketi kullanın.

  • Anahtar Kelime Yoğunluğu

İçeriklerinizde anahtar kelimelere mutlaka yer vermelisiniz. Anahtar kelime yoğunluğu %1.5-2 kadar olmalıdır. Kısaca her 100 kelimede 1-2 defa anahtar kelimeyi geçirmelisiniz. Bu kelimeler metne homojen şekilde dağılmalıdır.

  • Uzun Kuyruklu Anahtar Kelime Kullanımı

İçeriklerinizin daha fazla trafik çekmesi ve daha kaliteli olabilmesi için uzun kuyruklu anahtar kelimelere de odaklanın. Genellikle soru şeklinde olan bu kelimeler spesifiktir ve daha fazla kullanıcıyı çekme konusunda başarılıdır. Google uzun kuyruklu anahtar kelimeleri kullanan içerikleri daha kaliteli görür ve daha iyi sıralar.

  • Semantik Anahtar Kelime Kullanımı

Web sitenizde daha fazla kullanıcı çekebilmek için semantik anahtar kelimeler kullanabilirsiniz. Bu anahtar kelimeler eş anlamlı ve yakın anlamlı anahtar kelimelerin de metinde geçmesidir. Özellikle başlık yapısında semantik bir strateji geliştirmeniz arama motorlarında olumlu bir derecelendirme olacaktır.

  • Site İçi Link Yönlendirmeleri

Ziyaretçilerin web sitenizde daha fazla kalması ve arama motoru botlarının web sitenizde ilgili sayfalarda daha uzun süre gezinmesi için site içi link inşasına önem vermelisiniz. Alakalı içerikler arasında sayfalar arası link verebilir ve ziyaretçileri web sitenizde daha fazla sayfa ziyaret etmeye yönlendirebilirsiniz. Bu aynı zamanda hemen çıkma oranını da olumlu etkiler.

  • Kırık Link Optimizasyonu

Web sitenizde yer alan 404 koldu hatalı sayfalar diğer bir deyişle kırık linkler SEO performansınıza zarar verir. Bu nedenle hatalı sayfaları tespit ederek gerekli yönlendirmeleri yapmalı ve gerekirse sayfayı web sitenizden kaldırmalısınız. Bu sayfaları bulmak için Google Search Console panelinizi kullanabilirsiniz.

SEO kriterlerinde meta title'nin önemi

  • HTML ve W3C Hatalarını Belirleme ve Düzeltme

Web sitenizde yazılım tarafında da düzenlemeler yapmanız gerekir. Bunun için HTML ve W3C hatalarını bulmalısınız. Bu hatalar Google gözünde web sitenizin değerini düşürecektir. Bu nedenle de kodlama hatalarını düzeltmeli ve arama motoru botlarının web sitenizi daha rahat gezebilmesini sağlamalısınız.

  • Canonical Etiket Kullanımı

Web sitenizde bazen birbirine benzeyen içerikleriniz olabilir. Bu durumda arama motoru botları yanlış sayfayı ziyaret edebilir veya kopya içerik olarak değerlendirebilir. Bunu yaşamamak için canonical etiketi kullanarak han gi URL’nin bu içerik hakkında ana içerik olduğunu ve benzeri içerik olduğunu gösterebilirsiniz.

  • Sayfa Kategori Arasında Uyum

Web sitenizdeki içerikler belirli kategorilerde olmalıdır. Web sitenizde eklediğiniz içerikler belirli kategorilere ayrılmalı ve içerikleriniz ilgili kategoride olmalıdır.  Tasarım sürecinde kategori ve sayda uyumu olmazsa Google bunu olumsuz değerlendirebilir.

  • Sayfa İçi Sıralama ve Maddeleme Kullanımı

Web sitenizde içeriklerin okunurluğunu arttırmak ve göze hoş gelmesini sağlamak adına sayfa içinde sıralama ve maddelemeler de kullanmalısınız. Bu sayede dikkat çekici bir metin oluşturabilir ve içeriklerinizi belirli bir düzen içinde sunabilirsiniz.

  • Resim ve Video Kullanımı

Site içi SEO kriterleri arasında görsel ögelerle zenginleştirme de bulunur. Görseller, videolar ve infografikler web sayfanızın kullanıcı ve arama motoru botu gözündeki değerini attırır. Video ve görsel ile içerik kalitesini arttırarak anlaşılabilir içerikler oluşturabilirsiniz. Bu da SEO stratejinizi güçlendirecek bir uygulama olur.

Alan Adı ile SEO İlişkisi

Alan adı yani domain de SEO ile ilişkisi de güçlüdür. Aynı SEO kriterlerine sahip iki web sitesinden daha eski olan ve daha güçlü olan domain daha üst sırada yer alacaktır. 

Bir alan adının SEO ile farklı açılardan ilişkisi bulunuyor. Bir alan adının SEO kriteri olarak görülen özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Alan Adı Yaşı

Bir alan adının yaşı ne kadar süredir aktif olduğunu gösterir. Geçmişte ilk tescil tarihi dikkate alınıyordu. Ancak artık bir alan adının sahibi düşene kadar olan süresi dikkate alınıyor. 

Eski olan web siteleri her zaman yeni sitelere göre daha avantajlı olur. Google üst sıralardaki web sitelerinin %60’ın üzerinde olanının 3 yıldan daha eski web sitesi olduğunu ortaya koyuyor. Yeni web sitenizin üst sıralarda bulunmayacağını düşünmeyin. Ancak eski web sitelerinde yapılacak SEO çalışmalar daha güçlü ve daha kısa sürede sonuç verici olur.

  • Alan Adı Durumu

Alan adınızın arama motorları tarafından cezalı olup olmadığı da önemlidir. Alan adını ilk siz aldığınızda geçmişi konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak başkasından satın aldığınız domainler sorunlar yaratabilir.

Özellikle forumlarda uygun fiyatlı satılabilecek alan adları riskli olabilir. Arama motorlarından cezalı olan ve sınırlama alan web sitelerinde SEO stratejileri işe yaramayacaktır.

  • Alan Adı İtibarı 

Her domainin belirli bir itibarı vardır. Başka web sayfaları web sitenizi sektörünüzde önemli bir site olarak görürse backlinkler de kaliteli olur. 

Domaininizde marka isiminiz olursa bu daha nitelikli bir alan adı ortaya çıkmasına yardımcı olur. Marka itibarı yüksek olan sitelerde SEO çalışmaları daha etkili sonuçlar verecektir.

Domain otoritesi de alan adı SEO ilişkisinde önemli bir metriktir. Domain otoritesinden temel SEO kriterleri başlığı altında bahsettik.

SSL Sertifikası Nedir?

SSS sertifikası, web sitenizin kimliğini doğrulama ve şifreli bağlantı sağlama konusunda destek sağlayan dijital bir sertifika türüdür. Web sitenizin güvenli bağlantıya sahip olması için SSL sertifikası olması gerekiyor.

Arama motorları ve kullanıcılar SSL sertifikası olan sitelere daha çok güvenilirler.  Web siteleri ziyaretçi bilgilerini gizlilik ve güvenlik açısından korumak adına SSL sertifikasına sahip olmalıdır.

İnternet kullanıcılar tarayıcıda URL yanında asma kilit işareti görüyorsa web sitenizin SSL sertifikası ile koruma altında olduğu düşünülebilir.

SEO’nuzun olumsuz etkilenmemesi için bir sertifika sağlayıcı, hosting firması ve yetkili bir platformdan SSL sertifikası edinebilirsiniz. 

Tarama Bütçesi Nedir?

Tarama bütçesi, arama motorlarının belirli zaman dilimlerinde hangi web sitesini tarayacağını ve web sayfanızda maksimum kaç sayfa tarayacağını belirten terime verilen addır. Arama motorları her gün milyarlarca web sitesini tarıyorlar.  Bu nedenle bu süreci en verimli şekilde siteler arasında paylaştırmaları gerekiyor.  Bunu sağlamak için web sitenize belirli bir tarama bütçesi ayırırlar.

Tarama bütçesinin iyi olması için web sitenizde 404 hatalı sayfalar olmamalı, hacklanen sayfalarınız bulunmamalı, kopya içerik bulunmamalı, web sitenizin iç link yapısı güçlü olmalı,  web sitenizde zayıf ve spam içerikler bulunmamalı, web siteniz yeterli hızda olmalı,  sunucu sağlığı iyi seviyede bulunmalı. 

Web sitenizdeki teknik hataları düzeltme, belirli alanları taramaya kapatma, site ve sunucu hızını arttırma, site içi link yapısını güçlendirme, benzer veya kopya içerikleri kaldırma, zayıf içerikleri güçlendirme gibi stratejilerle tarama bütçesini arttırabilirsiniz. 

Arama motorları dijital ortamdaki sınırsız büyümeyi kontrol edebilmek ve yetersiz kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilmek için tarama bütçesini en iyi şekilde kullanır. Tarama bütçesini güçlendirerek SEO performansınızı arttırabilirsiniz.

Taranabilirlik Nedir?

Taranabilirlik, arama motorunun web sitenizde yer alan içeriklere ulaşabilme, web sitenizde gezinebilme ve sayfalarınızı dizine ekleyebilme becerisidir. Google gibi arama motorları milyarlarca web sayfası arasından sizi keşfetmek, taramak ve dizine eklemek için arama motoru botu denen otomatik yazılımlardan yararlanırlar.

Botlar web sitenize geldiğinde en kolay erişilebilir sayfa olan ana sayfanızı ilk olarak ziyaret ederler. Ardından daha fazla içerik ve sayfa keşfedebilmek için site içi bağlantılardan diğer sayfalarınıza gelirler.

Web sitenizin SEO performansı için taranabilirlik önemli bir kavramdır.  Botlar web sitenizi iyi taramazsa çok sayıda sayfanız dizine eklenemez ve arama sonuçlarında sıralanamaz.  Kaliteli içerikleriniz dahi olsa taranabilirlik zayıfsa görünür olmazsınız.

Taranabilirlik sayesinde web siteniz daha kısa sürede dizine eklenir. Botlar sayfalarınızı ne kadar kısa sürede tarar ve dizine eklerse SEO çalışmalarınız o kadar kısa sürede sonuç verir.

Taranabilirlik optimizasyonu için şu stratejileri uygulayabilirsiniz;

  • Güncel bir XML site haritası oluşturun.
  • Robots.txt dosyası oluşturarak sürekli olarak güncel tutun.
  • Sitenizin 3 saniyeden daha kısa sürede açılması için site hızı optimizasyonu yapın.
  • Yinelenen içerik sorunu yaşamamak için Cananocial etiketler kullanın.
  • URL’lerinizi SEO dostu olacak şekilde optimize edin.
  • Web sitenizdeki bozuk bağlantıları belirleyerek düzeltin. 
  • Mobil uyumlu bir web sitesi tasarlayın.
  • Başlık etiketlerini uygun şekilde kullanın.
  • Web sitenizde şema işaretlemesi kullanın.
  • Web sitenizin taranabilirlik durumunu düzenli olarak takip edin ve optimize edin.

 

Site İçi SEO kriterleri

Meta Tag Nedir?

Meta tag, web sayfanızla ilgili yapılandırılmış olan meta verilerinin arama motoru botlarına ulaştırılması adına HTML ve XHTML belgelerinde kullanılan temel etiketlerdir.

Meta etiketleri web sayfanız üzerinde görüntülenmez. Web sayfanızın kaynak kodlarında yer alır ve SEO sürecinde içeriklerle ilgili bilgileri botlara aktarır.

Meta taglar web sayfanızın verilerini botlara aktarma yoluyla SEO’nuzu güçlendirir. Title ve description etiketleri her zaman arama sonuçlarında kullanılır ve tıklama oranını arttırmada etkilidir. SEO’nuzu arama motorlarının anlayabilmesi için meta etiketi stratejesine mutlaka önem vermelisiniz.

Daha detaylı bilgi için “Meta description nedir?” başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Görsel Optimizasyonu Nedir?

Görsel optimizasyonu, web sitenizde yer alan görsellerin SEO’ya ve arama motoru sıralama kriterleri için düzenlenmesi sürecidir. 

Web sitenizde yer alan görsellerin web sitenizin performansını olumsuz etkilenmemesi, arama motorlarının görsellerinizi anlayarak SERP’lerde görüntüleyebilmesi için görsel optimizasyonuna ağırlık vermelisiniz.

Web sitenizde görsellerinizi optimize etmek için şu stratejileri kullanabilirsiniz;

  • İçeriklerinizle alakalı görseller kullanmaya odaklanın.  Alakasız görseller SEO çalışmalarınıza zarar verebilir.
  • Web sitenizdeki görsellerin özgün ve kaliteli olmasına dikkat edin.  Görseller kaliteli ve net olmalıdır.
  • Görsellerde telif haklarını ihlal etmemelisiniz. Rakiplerden aldığınız görseller size sorunlar yaratabilir. Telif hakkına takılmamak için stok görseller kullanabilirsiniz.
  • Görselleriniz için doğru dosya formatını kullanın. En yaygın formatlar JPEG ve PNG formatlarıdır.  Büyük görsellerde JPEG, saydam arka plan görselleri için PNG, hareketli görseller için GİF, ikonlar için SVG formatlarını kullanabilirsiniz.
  • Görsel dosyalarını doğru isimlendirmelisiniz.  Görselleriniz anahtar kelimelerinizi barındırsın. Aynı zamanda alakasız isimler vermemeye özen gösterin. 
  • Görsel alt etiketlerinde anahtar kelimelerinize yer verin. Böylece arama motoru botları görsellerinizin neyle ilgili olduğunu anlayabilir.
  • Görsellerinizde kalite ve boyut dengesini iyi ayarlayın. Yüksek boyutlu görseller site hızını olumsuz etkiler. Bu nedenle kaliteyi korumak için görselleri kaliteyi bozmadan sıkıştırın. Kaliteyi bozmadan görselleri küçülteceğiniz çok sayıda ücretli ve ücretsiz araçtan faydalanabilirsiniz.
  • Görsellerde alt text etiketini mutlaka SEO’ya uygun doldurun.  Ana anahtar kelimenizi barındıran görsel alt etiketleri web sitenizin botlar tarafından anlamlandırılmasını sağlar. 
  • Görsellere özel site haritası oluşturun. Bu sayede botlar görsellerinizin tamamını gezebilir, anlamlandırabilir, dizine ekleyebilir ve sıralayabilir.

İçeriğin SEO İçin Önemi Nedir?

Temel SEO kriterleri içinde içerik çok önemli bir yere sahiptir. Google gibi arama motorları kullanıcılara en iyi deneyimi yaşatmaya çalışır. Bu nedenle de arama yapan bir internet kullanıcısı için en yararlı ve kaliteli içeriği göstermeye çalışır.

Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer alması için içerik en temel alanların başında geliyor.  Güçlü içerikler SEO’nuzu temelden güçlendirir ve rakiplerinizin önünde sıralanmanızı sağlar.  

İçeriklerinizin SEO’da fayda sağlaması için şu özelliklere sahip olması gerekiyor;

  • İçerikleriniz öncelikle özgün olmalıdır. Tüm arama motorları intihal barındıran yani başka web sitelerinden direkt alınan içerikleri olumsuz değerlendirir. 
  • Web sitenizdeki içerikler yeterli uzunlukta olmalıdır. Çok düşük kelime sayısına sahip içerikler geri planda kalır. Bir içerik en az 500-600 kelime kadar olmalıdır. Rakip içerikler, içeriğin yapısı gibi unsurlara göre ideal içerik uzunluğu 500 ya da 5000 de olabilir.
  • Web sitenizde heading etiketleri kullanılmalı ve içerik yapısı iyi optimize edilmelidir.
  • İçeriklerinizde odak anahtar kelimeniz ve yardımcı anahtar kelimeleriniz geçmelidir. Anahtar kelimeler 100 kelimede 1-2 defa olacak şekilde homojen dağılımla geçmelidir.
  • İçeriklerinizde uzun kuyruklu anahtar kelimeler yer almalı ve arama ile ilgili tüm terimlere yönelik cevap barındırmalıdır.
  • İçerikler kullanıcılara konu hakkında her bilgiyi vermelidir. Arama yapan kullanıcılar sorularının tamamına içeriğinizi okuduğunda cevap bulmalıdır.
  • Web sayfanızdaki içerikler arama motorlarından ziyade kullanıcıya fayda sağlayacak şekilde oluşturmalıdır.
  • İçerikleriniz arama niyetine uygun olmalı ve kullanıcıları istediğiniz hedefe yönlendirecek şekilde yazılmalıdır.
  • İçeriklerde dil, anlatım ve noktalama açısından hata olmamalıdır.

İçerikleriniz yukarıdaki özellikleri barındırırsa web sitenizin SEO’su güçlenir. Bu sayede daha iyi sıralama alabilirsiniz.

Schema Mark-Up Nedir?

Schema Mark-up, diğer ismiyle şema işaretlemesi arama motoru sonuçlarında ziyaretçilerin karşısında çıkan sayfalar hakkında gelişmiş açıklamalar sunaya dayanan bir kodlama yapısıdır.

Web sitesi sahipleri schema.org üzerinden şema işaretlemesi yapabilirler. Bunu yaparsanız arama motorlarının web sitenizi daha iyi tanıması ve gerekli olan tüm bilgileri alması için ortam oluşturabilirsiniz.

Web sitenizin HTML yapısına eklenen şema işaretlemeleri sayesinde Google botları web sitenizi daha iyi anlar. Bu sayede web siteniz hakkında daha bilgilendirici içeriklerle arama sonuç görüntülemesi sağlar. Bu da SEO performansınızı arttırır.

Özellikle ürün ve hizmet pazarlıyorsanız daha iyi bir tanıtım için şema işaretlemesini kullanın ve insanlara daha Google sonuç sayfalarında etkili bilgiler verin.

Site Dışı SEO

Web sitenize gelen ve web sitenizden başka sitelere gelen bağlantılar site dışı SEO’nun konusudur. Site dışı SEO web sitenizin güçlü bağlantılar edinmesine dayanır ve site içi SEO çalışmalarını tamamlar.

Site dışı SEO kriterleri arasında güçlü backlinkler alma ve bu bağlantıları web sitenizin sıralamasını arttırma şeklindedir.

Backlink Nedir?

Backlink, internet kullanıcılarınızı direkt olarak web sitenize yönlendiren bağlantılardır. Bu bağlantılar web sitenize gelen bağlantı olarak isimlendirilirler.  Doğru bir şekilde backlink stratejisi geliştirdiğinizde en etkili SEO stratejisi haline gelebilirler.

Güçlü web siteleri yazılarında veya sayfalarının belirli bir bölümünde web sitenize link verebilir. Bu durumda insanlara sizi referans gösterirler ve web sitenize kefil olurlar. İnsanlar ve arama motorları da bu sitelere güvenerek web sitenize değer verir.

Web siteniz için otoritesi yüksek olan ve içeriğinizle ilgili anahtar kelimelerin yer aldığı sitelerden bağlantı alırsanız Google web sayfalarınıza daha fazla değer verir. Bu sayede arama sonuç sayfasında daha ön sıralarda yer alabilirsiniz. Yandex  SEO kriterleri arasında da gelen bağlantılar önemli bir yere sahiptir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HEDEFLERİNİZE BİRLİKTE ULAŞALIM

Dijitalde hedeflerinize ulaşmak ve markanıza değer katmak için siz de Unimate ekibiyle çalışın!