Sosyal medya otomasyonu, sosyal medya platformunda içerik, haber, video, görsel gibi içeriklerin paylaşılması ve düzenlenmesi için kullanılan otomatik sistemlerdir. Kişisel kullanıcılar ve işletme sahipleri sosyal medya hesaplarını iyileştirmek ve düzenlemek için otomasyon sistemlerinden yararlanabilirler.
Sosyal medyada kullanacağınız otomasyon sistemleri ile kaliteli içerikler üretebilirsiniz. Bu sistemler verimli, paylaşılabilir ve uzun vadede fayda sağlayacak içerikler üretmeyi sağlar. SMO sayesinde ilk olarak sosyal medya uygulamasının yapısına uygun paylaşılabilir içerikler oluşturulur. Daha sonra sistemin paylaşıma destek olması için sosyal medya paylaşım araçları kullanılır. Daha sonra tek bir tıkla her platformda bu içerik paylaşılır. SMO sistemleri sosyal medya hesap yönetimi konusunda büyük kolaylıklar sağlar.
SMO’nun Amacı Nedir?
Sosyal medya dünyada 4 milyara yakın kullanıcıya sahiptir. Çok sayıda sosyal medya uygulaması var ve tüm platformlarda yönetim süreçleri çok zor olacaktır. Sosyal medya ile daha fazla kişiye ulaşabilmek ve tüm platformları kolayca yönetebilmek için sosyal medya optimizasyonu kullanabilirsiniz.
SMO sistemleri genel olarak arama motoru optimizasyonuna benzetilebilir. İşletmenizin sosyal medya sayfasını en alakalı kitleyle buluşturmak için otomasyon sistemleri gerekli stratejileri geliştirmenizi ve uygulamanızı sağlar.
Sosyal medya otomasyon sistemlerinin genel amacı sosyal medya hesaplarınız için kaliteli içerik elde etmektir. Bu sayede tüm sosyal medya platformlarında tek bir tıkla içerik paylaşabilir ve hesaplarınızı tek bir platform üzerinden yönetebilirsiniz.
SMO’nun Faydaları Nelerdir?
SMO faydaları hakkında bilgi sahibi olursanız bu sistemlere mutlaka yatırım yaparsınız. Bir sosyal medya otomasyon sisteminin size sağlayacağı avantajlar şöyledir;
- Çevrimiçi varlığınızı güçlendirebilirsiniz ve internette daha fazla kişiye ulaşabilirsiniz.
- Markanıza olan güvenin artmasına katkı sağlayabilirsiniz.
- Potansiyel müşteri kitlenizin gözünde daha fazla marka bilinirliği elde edebilirsiniz.
- Markanızın kitlesi ve müşteriler ile güçlü bir iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.
- Web sitenizde daha fazla organik trafik çekebilirsiniz.
- Daha fazla çevrimiçi görünürlük ile erişim elde edersiniz.
- Arama motoru sonuçlarındaki sıralamanızı iyileştirerek SEO’nuzu geliştirebilirsiniz.
- Arama motoru reklamcılığına yapacağınız yatırımı azaltabilir ve kaynağınızı diğer pazarlama alanlarına aktarabilirsiniz.
Sosyal medya otomasyonu faydaları ile markanızın pazarda büyük bir avantaj elde etmesini sağlar.
SMO’yu Hangi Platformlarda Kullanabilirim?
SMO sistemlerini mevcut her türlü sosyal medya uygulamasında kullanabilirsiniz. Instagram ve Facebook gibi popüler sosyal medya uygulamaları ya da Reddit gibi daha az popüler olan uygulamalarda kullanabilirsiniz.
İlk olarak varlık göstereceğiniz sosyal medya uygulamalarını belirleyin. Daha sonra tüm bu uygulamalarda çalışma yapmanızı sağlayacak bir sosyal medya otomasyonu aracı bulun ve kullanmaya başlayın.
SMO’yu Nasıl Uygularım?
Sosyal medya otomasyonu çok titiz çalışılması gereken bir alandır. Bu sayede başarılı bir sonuç elde edebilirsiniz.
SMO çalışmalarında öncelikle hedeflerinizi belirlemeniz gerekir. Bu sayede gideceğiniz noktayı görebilirsiniz. Küçük hedefler oluşturarak uzun bir yol planlayabilirsiniz. Aynı zamanda stratejinizi de belirlemeniz gerekir.
Güçlü bir SMO uygulaması için günlük trendleri takipte kalın. Aynı zamanda sitenizi optimize ederken profesyonel destek alın. Tüm çalışmalarınızı planlayın ve buna göre hareket edin.
Sosyal medya hesabınızda içerik paylaşımı için grafik ve medya çalışmalarını planlayın. Daha sonra paylaşım için gerekli planları oluşturun. Ardından geri dönüşümleri izleyin ve elde edeceğiniz başarılı sonuçları takip edin ve stratejinizi geliştirin.
Başarılı olabilmek istiyorsanız kapsamlı bir çalışma sistemi benimseyin. Daha sonra insanları etkileyecek ve popüler olacak içerikler oluşturmaya çalışın.
Hedef Kitlenizi Nasıl Tanımlarsınız?
Sosyal medya hedef kitle tanımlama süreci de titiz çalışma gerektirir. Hedef kitleniz belirli bir gruptaki demografik topluluktur. Hedef kitleniz yaş aralığı, konum, eğitim düzeyi, cinsiyet, tüketim alışkanlığı, satın alma gücü gibi birçok unsura göre tanımlanmaktadır.
Hedef kitlenizi tanımlamak için öncelikle müşterilerinizi inceleyin. Daha sonra rakiplerinizin sosyal medya hesaplarındaki kitleyi genel olarak inceleyin. Yukarıda sayılan metriklerden birkaçını belirleyerek buna göre hedef kitlenizi daraltın.
Kitlenizin hangi platformlarda aktif olduğunu belirledikten sonra bu platformlara özel kitle oluşturun. Hedef kitlenizi tanımlarken kitlenizi segmentlere ayırın ve her biri için farklı stratejiler geliştirmeyi deneyin. Hedef kitle tanımlama için belirli araçlar da kullanabilirsiniz.
Farklı Platformlar İçin Farklı Stratejiler Gerekir mi?
Sosyal medya yönetimi sürecinde her platform kendine has özelliklere sahiptir. Bu nedenle sosyal medya otomasyonu yaparken her platform için farklı strateji benimsemeniz gerekir. Genel hatları ile stratejileriniz bulunsa da stratejilerinizi ilgili sosyal medya platformunun yapısına uygun olarak esnetebilirsiniz. Hedef kitleniz, sosyal medya uygulamasının yapısı ve içerik türleri, en doğru paylaşım zamanı ve etkileşim şekli gibi unsurlara bakarak farklı platformlar için farklı SMO stratejileri geliştirin.
SMO’nun Başarısını Nasıl Ölçersiniz?
SMO performans ölçümü stratejinizin başarılı olup olmadığını görmek için çok önemlidir. SMO başarısını ölçebilmek için öncelikle hedeflerinizi belirleyin. Daha sonra hedeflerinize ulaşma başarınızı gösterecek bazı performans göstergeleri ve metrikler belirleyin.
Mesela tıklama sayısı, trafik oranı, izlenme sayısı gibi birçok metriği takip edebilirsiniz. Daha sonra performansı takip etmek için bir araç kullanın. SMO araçları genel performansı takip etmede size yardımcı olacaktır.
Başarıyı takip etme konusunda sosyal medya platformlarının kendi analiz sistemlerini de kullanabilirsiniz. SMO araçları size bu konuda detaylı raporlama da sunacaktır.
Hangi Tür İçerikler SMO İçin Uygundur?
SMO kullanmaya karar verdiyseniz içerik türünü de belirlemeniz gerekir. Sosyal medyada farklı platformlar var ve her sosyal medya uygulaması kendine has içerik türlerine sahiptir. Mesela TikTok kısa videolara yer verirken Linkedln iş süreçleri, YouTube video, Instagram görsel paylaşımı için daha idealdir.
Sosyal medya otomasyonu ile görsel, video, metin, interaktif içerikler kullanabilirsiniz. Kısaca SMO sosyal medya dünyasında aklınıza gelebilecek her türlü içerik için size otomasyon sistemlerinde kullanabileceğiniz içeriklerdir.
Sosyal medya uygulamasını belirleyin ve bu uygulamanın yapısına uygun olacak, kullanıcı kitlenizle farklı şekillerde etkileşim kurmanızı sağlayacak her türlü içerik türünde çalışın.
İçeriklerinizi Nasıl Planlarsınız ve Oluşturursunuz?
Sosyal medyada içerik paylaşımı yapmak istiyorsanız mutlaka içerikleri oluşturabilmeli ve içeriklerinizin paylaşımı için bir planlama yapmalısınız. Sosyal medya hesaplarınızda takipçileriniz bir beklenti içine girer. Bu nedenle belirli bir plan dahilinde içerik paylaşmanız gerekir.
Sosyal medya içeriklerini oluşturmak için medya ve grafik tasarım becerilerine ihtiyacınız var. Sektörünüzün yapısı, hedef kitlenizin beklentileri, ürün ve hizmetlerinizin durumuna göre içerik oluşturabilirsiniz.
Sosyal medya içeriklerinizi çeşitli araçlar kullanarak oluşturabilirsiniz. Daha sonra sosyal medya platformunun yapısı, kitlenizin çevrimiçi olma durumu, rakiplerinizin paylaşım sıklığı gibi noktalara bakarak SMO araçları ile planlama yapabilirsiniz. Otomasyon sistemi sayesinde belirlenen tarihte planlanan içeriğiniz otomatik olarak hesabınızda paylaşılır.
Hangi SMO Araçları ve Teknolojileri Mevcuttur?
Sosyal medya otomasyonu konusunda profesyonel çözümler arıyorsanız bütçenize, hedeflerinize ve sosyal medya uygulamasının durumuna göre farklı araçlar bulunur.
En popüler sosyal medya otomasyon araçları şöyledir;
Hootsuite
Çok sayıda sosyal medya hesabını bir platformdan yönetebilirsiniz. İçerik planlaması, paylaşımı, arama akışı ve içerik takibi yapabilirsiniz. İçerik düzenleme, etiket ve konum bilgisi ve anahtar kelimeye göre akışlar oluşturma gibi avantajları bulunur.
Buffer
Küçük işletmeler ve ajanslar sosyal medya otomasyonu için bu platformu kullanabilir. 3 sosyal medya hesabınızı bağlayabilir ve her hesap için 10 içeriğe kadar ücretsiz olarak planlama yapabilirsiniz. İçerik hazırlama ve sosyal medya planı oluşturmada kullanabilir, içerik performansı takibi yapabilirsiniz.
Sprout Social
Sosyal medya planlama, yayın süreci, takip süreci, ekip çalışması ve sosyal etkileşim özellikleri bulunur. Görsel ve video barındıran kütüphanede kaliteli içerikler bulabilir ve bunları kişiselleştirebilirsiniz. Rakip hesapları detaylı analiz edebilir, ücretli raporlar alabilir, görev ve ekip performansını takip edebilirsiniz.
Canva
Video ve görsel içerik hazırlamada etkili bir SMO aracı olarak sayılabilir. Kendi içindeki hazır şablonları kullanarak kişiselleştirilmiş tasarımlar oluşturabilirsiniz. Üstelik sosyal medya uygulamasının gönderi türüne uygun boyutlarda tasarım yapabilirsiniz. Statik görsel ve orta düzeyde videolar hazırlayabilirsiniz.
Sendible
Diğer araçların yanında ajanslar için özel tasarlanan bir sosyal medya otomasyon aracıdır. Bu araç ile kapsamlı bir panel üzerinden tek yönetim paneli ile tüm sosyal medya platformlarını yönetebilirsiniz. Tüm platformlar için içerik planlaması, toplu düzenleme ve platform özelinde takvim yönetimi yapabilirsiniz.
Bu Araçların Faydaları Nelerdir?
Sosyal medya otomasyon araçları hesaplarınızı bir merkezden yönetmenizi ve sosyal medya süreçlerinizi otomatikleştirmenizi sağlar.
Sosyal medya otomasyon araçları faydaları genel olarak şöyledir;
- Sosyal medya içeriklerinizi planlayabilir, tasarlayabilir ve düzenleyebilirsiniz.
- Birden fazla sosyal medya hesabını tek bir panelden tüm süreçleri ile yönetebilirsiniz.
- Sosyal medya yönetiminde ekibinizin aynı platformda görevlerini takip edebilirsiniz.
- Sosyal medya hesaplarınız için otomatik olarak içerik paylaşımı yapabilirsiniz.
- Sosyal medya yönetimi ve içerik paylaşım takvimi hazırlayabilirsiniz.
- SMO performansını takip edebilir ve strateji geliştirmek için değerli öngörüler elde edebilirsiniz.
- Sosyal medya hesaplarınızı yönetmede emekten, zamandan tasarruf edebilirsiniz.
- Sosyal medya pazarlama başarınızı arttırabilirsiniz.
- Sosyal medya hesaplarınızı kolayca yönetebilirsiniz.
SMO Performansınızı Nasıl Analiz Edersiniz?
Sosyal medya performans ölçümü için belirli metrikler belirlemeniz gerekir. Bu metrikleri takip ederek sosyal medya hesaplarındaki başarınızı belirleyebilirsiniz. Bu noktada performans araçlarını kullanabilirsiniz.
Sosyal medya platformlarının kendi performans bölümlerinden takip edebilirsiniz. Aynı zamanda kullandığınız SMO araçları size detaylı performans raporu verir. Ek olarak stratejinizi geliştirme konusunda size öneriler de sunarlar.
Hangi Metrikleri Takip Etmelisiniz?
Sosyal medya performans ölçümü yaparken belirli metrikleri takip etmeniz gerekir. Stratejinizi ölçümlemek için kullanmanız gereken sosyal medya otomasyonu metrikleri şu şekildedir;
Gösterim: Sosyal medya paylaşımlarınızı gören kişi sayısını ifade eder. Paylaşımlarınıza tıklamasa da toplam görüntüleyen kişileri görebilirsiniz.
Erişim: Bir gönderinizi gören tekil kullanıcı toplamını ifade eder. Gönderinizi gören takipçi, gönderiyi paylaşan, beğenen veya yorum yapan kitlenizi ifade eder. Viral gönderileri takip etmek için kullanılabilir. Kaç farklı kişiye eriştiğinizi görebilirsiniz.
Toplam Takipçi: Sosyal medya hesabınızı takip eden toplam kişi sayısını ifade eder.
Demografi: Gelir, yaş, eğitim durumu, satın alma gücü, konum ve cinsiyet gibi unsurlarda belirli bir topluluğu ifade eder. Mutlaka SMO performansından demografinizi hedef kitlenizi belirlemek için takip etmelisiniz.
Beğeni, Yorum, Paylaşım ve Retweet: Hesabınızda paylaştığınız içeriğin etkileşimini gösteren metriklerdir. Toplam beğeni sayısı, yorum sayısı gibi etkileşim metriklerini mutlaka izleyin. Bu etkileşim oranını belirlemenizi de sağlar.
İçerik Büyüme Oranı: Her gönderinizdeki ortalama paylaşım sayısının toplam takipçi sayısına oranını ifade eder. Markanızı temsil eden toplam takipçi sayısını tespit edebilirsiniz.
Tıklama: Sosyal medya gönderinize tıklayarak web sitesi veya yönlendirme yaptığınız açılış sayfası ya da bağlantıya tıklayan toplam kişi sayısıdır. Özellikle web sitenize trafik çekecekseniz önemli bir metriktir.
Tıklama Oranı: Bir gönderinize gelen toplam tıklama sayısının gösterime oranını ifade eder. Bu metrik ile gönderinizin etkileşim alma durumunu takip edebilirsiniz.
Dönüşüm: Gönderinizi gören ve istediğiniz eylemi gerçekleştiren toplam kişi sayısıdır. Bu eylem içerik indirme, form doldurma, satın alma, abone olma gibi eylemler olabilir.
Dönüşüm Oranı: İstenen aksiyonu tamamlayan kullanıcıların oranını ifade eder. Dönüşüm gerçekleştirmek için bağlantıya tıklayan ancak sadece eylemi gerçekleştiren kişi oranıdır.
Kazanç: Dönüşümlerden elde ettiğiniz toplam parasal değeri yani kazancı ifade eder. Sosyal medya pazarlama başarısı için önemli bir metriktir.
Dönüşüm Başı Maliyet: Her dönüşüm için harcadığınız ortalama para tutarıdır.
Potansiyel Müşteri: Sosyal medya paylaşımlarınızdan elde edebileceğiniz toplam müşteri adayı sayısıdır.
Sosyal medya otomasyonu konusunda profesyonel çözümler için Unimate Media ile her zaman iletişime geçebilirsiniz.